Categories: Primăria Timişoara

Doua mega-santiere in pregatire, la pasajele Jiul si Popa Sapca! Nu se stie insa de cand

Lucrările la pasajele Jiul și Popa Șapcă vor începe simultan! E decizia primarului Nicolae Robu, care spune că aceasta este singura soluție pentru a moderniza infrastructura Timișoarei, rămasă în urmă cu vreo… 40 de ani! Nu se știe însă când vor fi deschise efectiv șantierele.

La începutul anului, primarul Nicolae Robu anunța ca sigură începerea, în timp relativ scurt, a lucrărilor de extindere la patru benzi a străzii Popa Șapcă. „Pasajul Jiul nu va intra în lucru anul acesta, pentru că, pe de o parte, ne e greu să susținem din venituri proprii două obiective grele, dar, pe de altă parte, nici n-ar face față orașul”, spunea edilul, la vreme respectivă. Lucrările la Popa Șapcă nu au început încă, din cauza unei parcele de teren aflate în proprietatea unei firme private, care trebuie să-și dea acordul scris pentru utilizarea ei. Până se rezolvă această problemă, Robu s-a sucit: va da drumul și la lucrările din zona Jiul. „Am mai cumpănit și, într-un final, așa cum mi-am asumat atâtea, știu că pe unii îi voi nemulțumi, îmi asum în continuare demararea ambelor lucrări deodată, tocmai pentru a recupera din rămânerile în urmă ale orașului nostru. Când toate aceste lucrări vor fi gata, Timișoara va însemna cu adevărat un oraș modern, va fi un oraș în care vom avea o fluență excelentă în trafic”, afirmă edilul.

Robu susține că a luat această decizie după ce a analizat atent starea orașului. „Din păcate, în Timișoara nu s-a întâmplat nimic semnificativ de vreo 40 de ani, în afară de scoaterea liniilor de tramvai din Piața Operei și de pe strada Alba Iulia, de amenajarea Pieței Unirii cu pavaj și un pod… Atât s-a făcut în ultimii 40 de ani ca lucrări substanțiale”, a spus, marți, primarul. Lărgirea străzii și a pasajului Jiul a fost estimată în studiul de fezabilitate la 8,1 milioane de euro, iar lucrarea de pe Popa Șapcă a fost calculată la peste 15 milioane de euro. Ambele studii de fezabilitate au fost votate în CL în anul 2013. În bugetul pentru 2015 este prevăzută doar suma de 10 milioane de lei, pentru șantierul de pe Popa Șapcă. „Dăm drumul la licitație pentru contractarea executantului lărgirii la Jiul. La Popa Șapcă mai așteptăm un document și apoi îi dăm drumul Avem bani, nu uitați că se încheie exercițiul financiar 2007-2013, iar banii pe care i-am avansat pentru proiectele pe aceste progame vor fi rambursați și vor constitui un capitol de venit propriu la bugetul local. Există avize de la CFR pentru ambele proiecte”, spune primarul. Robu nu a putut preciza însă ce sumă exactă va fi rambursată municipalității, dar susține că banii sunt suficienți. Ar mai trebui spus că, pentr a susține financiar unele proiecte, PMT a luat, în 2014, un împrumut de 112 milioane de lei. Acesta trebuie returnat în 12 ani, cu o perioadă de graţie de doi ani.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

2 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

2 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

2 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

3 ore ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

4 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

16 ore ago