Primesc sau nu polițiștii locali bani de mâncare? Decizia depinde d consilierii locali, care au un astfel de proiect pe ordinea de zi de marți. Este pentru a doua oară când este luată în discuție o astfel de propunere, dar prima oară când proiectul ajunge la vot. Acum jumătate de an, primarul Nicolae Robu se declara total împotrivă. UPDATE: Robu își menține poziția, dar spune că se conformează legii.
În luna noiembrie, pe site-ul primăriei a apărut un proiect care prevedea alocarea, în 2015, a unei norme de hrană de 24 de lei/zi pentru polițiștii locali. În total, 720 de lei pentru fiecare. După modificarea, printr-o ordonanță de urgență, a Legii Poliției Locale 155/2010, de la 1 ianuarie 2015, administraţiile locale pot acorda astfel de norme, iar prevederea se aplică deja în mai multe orașe din țară. Conform calculelor, era nevoie de 2,5 milioane de lei pe an, dar, la vremea respectivă, primarul Nicolae Robu a respins ideea, spunând că i se pare „incorectă o lege care instituie o alocație de hrană pentru o anumită categorie de personal”. Proiectul n-a mai ajuns pe ordinea de zi a plenului din 27 noiembrie. În februarie, Robu revenise la sentimente mai bune. „Vom vedea, odată cu noul buget, dacă ne permitem să dăm o cotă parte, dar nicidecum 720 de lei pe lună”, spunea primarul. Acum, pe ordinea de zi a plenului de marți după-amiază a apărut un nou proiect „privind acordarea normei de hrană personalului din cadrul Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara”.
Conform metodologiei, „normele de hrană zilnice pentru personalul poliţiei locale sunt următoarele: a) norma nr. 6 (…) beneficiar fiind personalul poliţiei locale în activitate prevăzut la art. 14 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 155/2010, (…) şi personalul de conducere; b) norma nr. 1, (…) beneficiar fiind personalul poliţiei locale în activitate prevăzut la art. 14 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 155/2010; c) norma nr. 12 B, (…) normă suplimentară pentru personalul poliţiei locale în activitate care lucrează în ture sau schimburi”, se precizează în proiect. Practic, vor beneficia de 24 lei / zi „funcționarii publici care ocupa funcții publice specifice de polițist local” și șefii instituției, iar de 18 lei / zi, funcționari publicii care ocupă funcții publice generale și personalul contractual. Norma suplimentară este de 2 lei / zi, pentru cei care lucrează în ture.
Spre deosebire de proiectul din noiembrie 2014, actualul proiect nu vorbește de nicio sumă. „Menționăm că norma de hrană se încadrează la cheltuieli de personal, indiferent de modalitatea în care se acordă. Suma este cuprinsă în bugetul Direcției Poliției Locale Timișoara, aferent anului 2015 (…) Propunem aprobarea acordării normei de hrană personalului din cadrul Direcției Poliției Locale Timișoara, conform prevederilor legale, în limita bugetului aprobat”, se precizează în referatul proiectului. Printre altele, polițiștii locali din Timișoara păzesc jardinierele de pe podul Michelangelo și au supravegheat mult timp palmierii de pe Bd. Brătianu. Printre ultimele îndatoriri adăugate pe lista lor se numără supravegherea șantierului de la Sala Polivalentă, dar și a intrărilor în pasajul subteran Michelangelo, inaugurat săptămâna trecută. Primarul Nicolae Robu a declarat, în repetate rânduri, că este foarte mulțumit de activitatea șefului Poliției Locale. Dorel Cojan ocupă această funcție de un an și jumătate, fără să fi dat concurs de post.
UPDATE: Primarul Robu nu susține proiectul, dar se conformează legii. „Din păcate, așa s-a legiferat încât nu ai posibilitatea să plătești decât suma integrală. Trebuie să ai la dispoziție 720 lei / lună, pentru fiecare polițist, chiar dacă stă în birou. Am cerut de la Serviciul juridic să văd ce posibilități avem să plătim doar parțial. Serviciul juridic mi-a comunicat că nu pot face asta și am ajuns să propun consiliului local ceva cu care nu sunt de acord. Poliișrii locali au o viață grea, dar nu e normal sa se facă plăți de maniera aceasta”, spune edilul. Suma prevăzută pentru norma de hrană în acest an este de 2,6 milioane de lei. De aceasta urmează să beneficieze 225 de polițiști locali.
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…