Categories: Social

SOS colonada din Buzias! Prima furtuna ar putea-o distruge definitiv! / FOTO

Unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Banat, colonada de la Buziaș, este în mare pericol de dispariție. Primarul PSD Alger Ilaș promite de mai mult timp investiții în reabilitarea ei, dar, foarte probabil, următoarea furtună mai serioasă va face una cu pământul mare parte din construcția afectată deja.

Ultimele furtuni au deteriorat colonada din Buziaș în ultimul hal, aceasta devenind un pericol pentru trecători. Starea deplorabilă în care se află acest monument unic chiar în Europa i-a făcut pe mulți buzieșeni, mai ales dintre cei plecați în alte țări, să se revolte. Deocamdată pe rețelele de socializare, acolo unde mulți nativi din Buziaș, ajunși acum în Germania, Franța și chiar Statele Unite își varsă năduful. Pe adresa ziarului am primit o astfel de sesizare din Statele Unite de la o cititoare născută la Buziaș. „Vă atașez câteva poze cu colonada de la Buziaș după ultima furtună întâmplată acum două zile. Sunt din oraș, îl cunosc personal pe primar și stilul caracteristic de a găsi zeci de scuze la întrebarea «De ce nu vă ocupați de singura colonadă din Estul Europei?» Noi, buzieșenii, ne bazăm pe oameni ca voi că ne vor ajuta să tragem un semnal de alarmă. Hadeți să ducem semnalul acesta cât mai departe!”, ne-a scris Mada Albulescu.

Colonada de la Buziaș este cea mai lungă din Europa, cu cei 500 de metri ai depășindu-le pe cele mult mai celebre de la Karlovy Vary și Baden-Baden, Construcția ei a început în 1875, fiind comandată de împăratul Franz Joseph pentru plimbările celebrei sale soții Elisabeta de Bavaria (împărăteasa Sissi), care venea destul de des la Buziaș. De altfel, chiar Franz Joseph a trecut pe la Buziaș, pe atunci una dintre cele mai înfloritoare stațiuni balneoclimaterice din Imperiu, pentru a face o cură cu ape minerale. Construită în stil bizantin cu influențe de secol XIX, colonada înconjoară parcul din Buziaș, făcând legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino. Colonada avea darul de a-i proteja de ploaie, soare sau ninsoare pe cei care se plimbau în jurul parcului. Monumentul ar trebui să se afle în grija primăriei.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

8 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

11 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

11 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

11 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

12 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

12 ore ago