Într-un orizont de timp neprecizat, singura șansă de dezvoltare a Timișoarei este crearea unei metropole! Este viziunea aproape SF a liberalilor, al căror optimism trece de faptul că, momentan, nu există cadru legislativ pentru o astfel de construcție. În septembrie ar urma să aibă loc o întâlnire pe această temă cu oficialitățile din Arad.
Primarul Nicolae Robu a anunțat, acum câteva săptămâni, că realizarea unui proiect privind o viitoare metropolă trebuie să devină prioritatea Consiliului Consultativ Economic, coordonat de consilierul său personal Marian Constantin Vasile. „Se va face o dezvoltare a conceptului și apoi vom începe să ducem o muncă de lămurire cu cetățenii și cu administrațiile publice locale. Lucrurile sunt puțin mai delicate. Eu sunt adeptul implementării în forță, dar nu cu forța. Trebuie să-i lămurim pe cetățeni să înțeleagă beneficiile. Vom organiza dezbateri cu cetățenii și sunt convins că oamenii vor înțelege că oricum acesta este cursul lucrurilor”, afirma edilul.
Marian Constantin Vasile a detaliat, joi, o parte din concept și merge mai departe decât șeful său. Dincolo de comunele din jurul Timișoarei, viitoarea metropolă ar trebui orientată spre Arad. „Există mai multe studii, din care unul făcut de Banca Mondială, care arată efectele care s-ar produce dacă am colabora într-o zonă comună economică, socială, culturală. Nu cred că e cazul să vorbim despre orgolii, trebuie să vedem sinergiile care s-ar produce în urma unei astfel de colaborări. Vom face un apel către Primăria Arad și Consiliul Consultativ Economic, iar în toamnă să organizăm o ședință comună, pentru a semna un protocol tehnic și politic, ca să începem această construcție. Avem precondițiile necesare pentru a face acest lucru și există și o identitate politică în ceea ce priveștee conducerea celor două municipii”, spune Vasile. Beneficiile unei astfel de construcții ar fi îmbunătăţirea infrastructurii de telecomunicaţii, drumuri şi transport în comun, urbanizarea corelată şi armonioasă a teritoriului cumulat, satisfacerea mai facilă a cerinţei de locuinţe, creşterea nivelului de trai, împărţirea inteligentă a resurselor şi banilor, creşterea gradului de atractivitate pentru investitori şi turişti etc.
Dincolo de planuri, în România oricum nu există un cadru legislativ pentru o astfel de construcție. „E adevărat că nu există lege, dar de ce să nu începem demersurile? Poate fi emisă o hotărâre de guvern în acest sens. Primarul Nicolae Robu a și solicitat-o guvernului, este vorba despre crearea unui proiect-pilot pentru această metropolă. Timișoara este un oraș al premierelor, așa că putem spera la mai mult”, afirmă Marian Constantin Vasile. Conform liberalului, viitorul aparține orașelor mari și, dacă nu se va alinia acestei tendințe, Timișoara va stagna și chiar va decade. Vasile nu a putut preciza însă un orizont de timp pentru punerea în practică a unui astfel de proiect, – aproape science-fiction, în contextul actual – spunând totuși că implementarea lui ar putea începe în doi ani de la emiterea cadrului legislativ. „Lucrurile se armonizează în mai mulți ani”, a conchis liberalul.
Duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 13.00, localitatea Cerneteaz va fi gazda celei de-a VI-a…
Seria de trei spectacole susținute de John Malkovich pe scena Teatrului Național Timișoara, cu piesa…
Tabloul ”Copil mușcat de o șopârlă”, realizată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, parte a colecției…
Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș…
Sala Constantin Jude din Timișoara a devenit, sâmbătă, centrul de întâlnire al liberalilor din zona…
De vineri, la Timișoara funcționează un nou consulat onorific, cel al Columbiei. Noul consul onorific…