Categories: Economic

Viitorul Timisoarei este unul singur: metropola! Oricum fara cadru legal, planurile includ si… Aradul

Într-un orizont de timp neprecizat, singura șansă de dezvoltare a Timișoarei este crearea unei metropole! Este viziunea aproape SF a liberalilor, al căror optimism trece de faptul că, momentan, nu există cadru legislativ pentru o astfel de construcție. În septembrie ar urma să aibă loc o întâlnire pe această temă cu oficialitățile din Arad.

Primarul Nicolae Robu a anunțat, acum câteva săptămâni, că realizarea unui proiect privind o viitoare metropolă trebuie să devină prioritatea Consiliului Consultativ Economic, coordonat de consilierul său personal Marian Constantin Vasile. „Se va face o dezvoltare a conceptului și apoi vom începe să ducem o muncă de lămurire cu cetățenii și cu administrațiile publice locale. Lucrurile sunt puțin mai delicate. Eu sunt adeptul implementării în forță, dar nu cu forța. Trebuie să-i lămurim pe cetățeni să înțeleagă beneficiile. Vom organiza dezbateri cu cetățenii și sunt convins că oamenii vor înțelege că oricum acesta este cursul lucrurilor”, afirma edilul.

Marian Constantin Vasile a detaliat, joi, o parte din concept și merge mai departe decât șeful său. Dincolo de comunele din jurul Timișoarei, viitoarea metropolă ar trebui orientată spre Arad. „Există mai multe studii, din care unul făcut de Banca Mondială, care arată efectele care s-ar produce dacă am colabora într-o zonă comună economică, socială, culturală. Nu cred că e cazul să vorbim despre orgolii, trebuie să vedem sinergiile care s-ar produce în urma unei astfel de colaborări. Vom face un apel către Primăria Arad și Consiliul Consultativ Economic, iar în toamnă să organizăm o ședință comună, pentru a semna un protocol tehnic și politic, ca să începem această construcție. Avem precondițiile necesare pentru a face acest lucru și există și o identitate politică în ceea ce priveștee conducerea celor două municipii”, spune Vasile. Beneficiile unei astfel de construcții ar fi îmbunătăţirea infrastructurii de telecomunicaţii, drumuri şi transport în comun, urbanizarea corelată şi armonioasă a teritoriului cumulat, satisfacerea mai facilă a cerinţei de locuinţe, creşterea nivelului de trai, împărţirea inteligentă a resurselor şi banilor, creşterea gradului de atractivitate pentru investitori şi turişti etc.

Dincolo de planuri, în România oricum nu există un cadru legislativ pentru o astfel de construcție. „E adevărat că nu există lege, dar de ce să nu începem demersurile? Poate fi emisă o hotărâre de guvern în acest sens. Primarul Nicolae Robu a și solicitat-o guvernului, este vorba despre crearea unui proiect-pilot pentru această metropolă. Timișoara este un oraș al premierelor, așa că putem spera la mai mult”, afirmă Marian Constantin Vasile. Conform liberalului, viitorul aparține orașelor mari și, dacă nu se va alinia acestei tendințe, Timișoara va stagna și chiar va decade. Vasile nu a putut preciza însă un orizont de timp pentru punerea în practică a unui astfel de proiect, – aproape science-fiction, în contextul actual – spunând totuși că implementarea lui ar putea începe în doi ani de la emiterea cadrului legislativ. „Lucrurile se armonizează în mai mulți ani”, a conchis liberalul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago