Categories: Cultura

O luna de arta contemporana! Timisoara se pregateste de Art Encounters

O fostă cazarmă, o sinagogă, niște hale industriale – toate se vor transforma, în octombrie, în spații destinate exclusiv frumosului. Timișoara devine, pentru o lună, capitala artei contemporane românești. Art Encounters stă să înceapă.

Art Encounters are loc în periada 3 – 31 octombrie, în spații precum Muzeul de Artă, Memorialul Revoluției, Sinagoga din Cetate, Halele Timco sau Cazarma U. Aici, vor avea loc o mulțime de expoziții, susținute atât de artiști din țară (Horea Bernea, Ștefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu), cât și din străinătate (Saâdane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén). Evenimentul îi are drept curatori pe Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos. „Pentru prima dată în contextul românesc se contruiește un dialog curatorial între diferite generații de artiști români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă – fie în țară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu), fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) – și continuând cu cei care s-au afirmat în anii ’90 (Dan Perjovschi , Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor)”, transmit organizatorii evenimentului.

Iubitorii de artă vor avea parte de zeci de expoziții și de evenimente speciale. Printre acestea, și reconstrucția, pentru prima oară în 37 de ani, a instalației „Multivision”, a grupului Sigma, care activa în Timișoara în anii 70 – 80. De asemenea, în ziua deschiderii va avea loc și o transmisie live Dj Angel și orchestrată de Saâdane Afif. Un alt eveniment interesant este „Oda Materiei”, un performance care se va desfășura în Piața Libertății. Muzica acestuia este asigurată de coriști, toboșari, vioară și soprană, iar corul este format din deținuți de la Penitenciarul Timișoara. La Art Encounters veți putea descoperi și „Darwin’s Room”, de Adrian Ghenie. Este vorba despre o reproducere 3D, în mărime naturală, a unei mici picturi de ulei, atribuite lui Rembrandt, care înfățișează studioul lui Darwin. Evenimentul se va bucura și de o mulțime de momente în care publicul va putea să discute cu artiști, curatori și critici de artă, dar și să participe la prelegeri ținute de personalități importante care reprezintă mari instituții de artă precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

29 de minute ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

O oră ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

O oră ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

O oră ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

2 ore ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

2 ore ago