Categories: Primăria Timişoara

Protejezi un copac? Poti sa incalci linistit legea! Terasa din Parcul Alpinet si-a gasit scuza ca s-a extins ilegal

Situație de neînțeles la Primăria Timișoara: se caută acum soluții pentru ca terasa din Parcul Alpinet, ridicată din start cu nerespectarea condițiilor de la licitație, să intre cumva în legalitate! Explicația oferită primarului pentru suprafața dublă construită: în zonă s-a „întâlnit” un pom!

La începutul verii, SC Antonio Catering & Banqueting SRL a câștigat licitația organizată de Primăria Timișoara pentru deschiderea unei terase sezoniere pe o suprafață de 92 metri pătrați, în Parcul Alpinet, între Flora și Podul Mitropolit Andrei Șaguna. Firma a stat liniștită peste vară, apucându-se de construit abia în luna august. Ce a ieșit? O construcție din lemn, reclamată deja de locuitorii din zonă, care susțin că aceasta închide o zonă de promenadă tradițională și obturează complet deschiderea spre apă. Aspectul construcției i-a trimis în teren și pe reprezentanții primăriei, care s-au limitat, momentan, să constate că… suprafața este aproape dublă decât cea stabilită prin licitație!

Subiectul a ajuns, marți, și pe ordinea de zi a CL, sub forma unei adrese înaintate aleșilor locali de bucătarul italian Antonio Pasarelli, proprietarul firmei care a „greșit” construcția. „Ceea ce s-a construit este aproape dublu, deci aproximativ 160 de mp. Am dat dispoziții să se facă verificări pentru a cunoaște exact care este situația și pentru a primi explicații. Mi s-a explicat că s-a greșit, că în loc de șase s-ar fi citit nouă sau așa ceva, că de fapt lățimea nu e de 9 metri, ci de 6 metriExplicația greșelii, care nu ar fi trebuit să se producă, este că acolo a fost întâlnit un arbore și s-a optat pentru păstrarea lui”, le-a spus primarul Nicolae Robu consilierilor. Edilul n-a putut explica totuși cum de s-a „întâlnit” un arbore, fiindcă e greu de crezut că proiectul a fost realizat fără o deplasare la fața locului, iar copacul nu a apărut peste noapte…

Discuțiile între consilieri s-au încins, protagoniști fiind independenții Flavius Boncea și Adrian Orza, foști colegi de partid. „Avem niște legi, niște condiții aprobate prin HCL. Din păcate, la ce s-a făcut acolo nici nu știu dacă ajunge să facem o altă licitație, pentru schimbarea condițiilor. Poate am avea nevoie și de un PUZ nou”, a susținut Boncea. „CL uită că are tarife pentru terase tot timpul anului. În plus, acesta este proiectul cu care s-a câștigat licitația. Mi se pare absolut jenant la ce este supus Antonio Pasarelli, doar pentru că a încercat să protejeze un pom”, a replicat Orza, care a spus și că este prieten cu faimosul bucătar. „Dorința mea era să fie frumos. La licitație am prezentat proiectul meu – voiam o terasă culturală. Să fac ceva ateliere de copii, ateliere de cultură, să fie un altfel de terasă, în afară de umbrele, măsuțe și bere. Pereții laterali, semiînchiși, erau tot pe proiect. Putem avea prima terasă de iarnă din România. Această terasă va lucra deschisa și în timpul iernii, încălzită cu încălzitoare speciale”, le-a spus Pasarelli consilierilor locali.

În cele din urmă, s-a decis ca „afacerea” să fie pasată juriștilor din PMT. „Trebuie să întrebăm în primul rând dacă este legal. Juriștii se vor pronunța până luni și vă asigur că, dacă spun că nu este legal, nu se mai dezvoltă discuții. Dacă extinderea este ilegală, trebuie refăcută construcția pe suprafața care a fost licitată. Nu vă pot spune acum dacă legea permite, sub o anumită sancțiune, aducerea în legalitate a unui lucru care n-a fost făcut chiar corect. Spre exemplu, dar nu știu dacă are rost să facem dezvoltări prin similitudini, dacă cineva își face o construcție fără autorizație, există două posibilități, în funcție de cât de gravă este abaterea. Să fie pus s-o demoleze sau să i se aprobe intrarea în legalitate, contra unei amenzi foarte mari. Nu știu dacă pentru această speță, cu nerespectarea suprafeței, există vreun mecanism similar sau nu”, ne-a declarat Robu. Interesant este că, în plen, secretarul Ioan Cojocari a fost tranșant. „S-a făcut o licitație pe o suprafață, trebuie respectată. E treabă de anul I de facultate. Nu am avizat și nu o să avizăm asemenea lucruri de ilegalitate (…) Pentru o nouă licitație, terenul trebuie să fie liber de sarcini, deci actuala construcție trebuie demolată înainte”, a afirmat Cojocari. Dincolo de disputele politice, rămâne o întrebare: de ce trebuie căutate scuze pentru cineva care a încălcat cu bună știință condiții pe care și le asumase anterior, doar pentru că a vrut să facă ceva „frumos”?

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

1 minut ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

12 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

15 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

16 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

17 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

17 ore ago