Categories: Primăria Timişoara

Cablurile mai stau pe stalpi cel mult doi ani, desi ar fi trebuit sa dispara din… 2012

Teoretic, gata cu cablurile agățate pe toți stâlpii și copacii din Timișoara! Consilierii locali au votat vineri un nou regulament, interzicând montarea de noi „fire” și stabilind un termen de doi ani pentru îngroparea celor existente deja, precum și amenzi pentru furnizorii de servicii.

Cerul Timișoarei este brăzdat de cabluri ale diverșilor furnizori de servicii, firele întinzându-se dintr-o parte într-alta a străzilor și fiind din ce în ce mai multe. Asta, deși există o hotărâre de consiliu local din 2009, care prevede că „toate reţelele supraterane existente pe domeniul public şi privat al Municipiului Timişoara vor fi îngropate, până cel târziu la data de 31 decembrie 2012, iar acolo unde există canale tehnice vor fi utilizate acestea”. Cât de respectată a fost această hotărâre care nu prevedea și sancțiuni pentru cei care nu se conformează se poate vedea cu ochiul liber. „Sunt indignat să văd cun operatorii de diverse servicii sfidează hotărârea de consiliu local și n-au făcut aproape nimic pentru a-și duce cablurile în subteran, nici macar acolo unde s-au creat tubulaturile. Piața Libertății este traversată și acum de cabluri, pe Mareșal Prezan sunt stâlpi de care atârnă mănunchiuri de cabluri și există chiar riscul prăbușirii lor”, declara, nu de mult, primarul Nicolae Robu.

În plenul de vineri, consilierii locali au adoptat nou regulament de aplicare a Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice. Anterior, actul a fost supus unei dezbateri publice și a fost discutat cu operatorii. Conform noului regulament, de acum încolo, în Timișoara nu vor mai putea fi amplasate rețele noi de cabluri pe suporturi aeriene, iar extinderile rețelelor deja existente vor putea fi făcute doar prin relocarea în subteran. De asemenea, va fi interzisă „amplasarea rețelelor de comunicații pe elementele de fațadă dinspre stradă a imobilelor”. O altă noutate este că, teoretic, operatorii de servicii nu vor mai putea sparge străzile proaspăt reparate după bunul lor plac. „Autorizarea construirii de noi elemente de infrastructură subterană va fi permisă doar după două ani de la realizarea lucrărilor de extindere/modernizare/reabilitare a rețelei stradale, deoarece există o perioadă de garanție a lucrării”, se precizează în regulament. Practic, autorizația va putea fi emisă după o analiză a fiecărui caz punctual.

Au fost stabilite, de asemenea, tarifele pe care trebuie să le plătească operatorii. Astfel, pentru rețelele amplasate aerian pe stâlpi se percepe un tarif de 3 lei/m/an/cablu, iar pentru al doilea cablu deținut de același operator, 5 lei/m/an; pentru canalizații sau rețele subterane – 0,106 lei/100cm³/an; pentru cămine executate de persoane juridice pe domeniul public/privat al Municipiului Timișoara – de 2,5 lei/mc/an; antene montate pe imobile: 50 lei /mp/an. În doi ani de la data aprobării regulamentului, furnizorii de rețele de comunicații electronice vor reinstala rețelele aeriene în canalizații subterane, urmând ca vechile rețele să fie desființate pe cheltuiala furnizorului. Amenzile pentru cei care nu se conformează sunt însă foarte mici, fiind cuprinse între… 1.000 și 2.500 de lei!

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

24 de minute ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

39 de minute ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

O oră ago

Alege omenește

An de an auzim de obiceiul sărbătoririi Paștelui ortodox în tradiția românească. E foarte frumos,…

4 ore ago

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

19 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

20 de ore ago