Teoretic, gata cu cablurile agățate pe toți stâlpii și copacii din Timișoara! Consilierii locali au votat vineri un nou regulament, interzicând montarea de noi „fire” și stabilind un termen de doi ani pentru îngroparea celor existente deja, precum și amenzi pentru furnizorii de servicii.
Cerul Timișoarei este brăzdat de cabluri ale diverșilor furnizori de servicii, firele întinzându-se dintr-o parte într-alta a străzilor și fiind din ce în ce mai multe. Asta, deși există o hotărâre de consiliu local din 2009, care prevede că „toate reţelele supraterane existente pe domeniul public şi privat al Municipiului Timişoara vor fi îngropate, până cel târziu la data de 31 decembrie 2012, iar acolo unde există canale tehnice vor fi utilizate acestea”. Cât de respectată a fost această hotărâre care nu prevedea și sancțiuni pentru cei care nu se conformează se poate vedea cu ochiul liber. „Sunt indignat să văd cun operatorii de diverse servicii sfidează hotărârea de consiliu local și n-au făcut aproape nimic pentru a-și duce cablurile în subteran, nici macar acolo unde s-au creat tubulaturile. Piața Libertății este traversată și acum de cabluri, pe Mareșal Prezan sunt stâlpi de care atârnă mănunchiuri de cabluri și există chiar riscul prăbușirii lor”, declara, nu de mult, primarul Nicolae Robu.
În plenul de vineri, consilierii locali au adoptat nou regulament de aplicare a Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice. Anterior, actul a fost supus unei dezbateri publice și a fost discutat cu operatorii. Conform noului regulament, de acum încolo, în Timișoara nu vor mai putea fi amplasate rețele noi de cabluri pe suporturi aeriene, iar extinderile rețelelor deja existente vor putea fi făcute doar prin relocarea în subteran. De asemenea, va fi interzisă „amplasarea rețelelor de comunicații pe elementele de fațadă dinspre stradă a imobilelor”. O altă noutate este că, teoretic, operatorii de servicii nu vor mai putea sparge străzile proaspăt reparate după bunul lor plac. „Autorizarea construirii de noi elemente de infrastructură subterană va fi permisă doar după două ani de la realizarea lucrărilor de extindere/modernizare/reabilitare a rețelei stradale, deoarece există o perioadă de garanție a lucrării”, se precizează în regulament. Practic, autorizația va putea fi emisă după o analiză a fiecărui caz punctual.
Au fost stabilite, de asemenea, tarifele pe care trebuie să le plătească operatorii. Astfel, pentru rețelele amplasate aerian pe stâlpi se percepe un tarif de 3 lei/m/an/cablu, iar pentru al doilea cablu deținut de același operator, 5 lei/m/an; pentru canalizații sau rețele subterane – 0,106 lei/100cm³/an; pentru cămine executate de persoane juridice pe domeniul public/privat al Municipiului Timișoara – de 2,5 lei/mc/an; antene montate pe imobile: 50 lei /mp/an. În doi ani de la data aprobării regulamentului, furnizorii de rețele de comunicații electronice vor reinstala rețelele aeriene în canalizații subterane, urmând ca vechile rețele să fie desființate pe cheltuiala furnizorului. Amenzile pentru cei care nu se conformează sunt însă foarte mici, fiind cuprinse între… 1.000 și 2.500 de lei!
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…