A fost, probabil, una dintre ultimele zile însorite ale acestei toamne, așa că mii de oameni au ajuns, duminică, în Peștera Românești, la tradiționalul speo-concert, ajuns la ediția cu numărul 31. Cu un dirijor din Spania, orchestra Filarmonicii Banatul a încântat, din nou, spectatorii mici și mari.
Dacă e final de octombrie, e neapărat concert în Peștera Românești. În acest an, vremea a ținut cu organizatorii și cu turiștii, astfel că ziua de 25 octombrie a fost perfectă pentru o drumeție în pas lin, încheiată cu o reprezentație muzicală pe cinste, în bine cunoscuta, deja, grotă din Munții Poiana Ruscăi. A fost doar un singur concert, așa că întârziații au ascultat de afară programul special pregătit de Filarmonica Banatul. Peștera a fost, din nou, plină ochi, spectatorii venind nu numai din Timiș, ci și din Arad sau Caraș-Severin. Cu această ocazie a fost aniversată împlinirea a 40 de ani de activitate a „Speotimiș”, al cărui președinte, Remus Filip, a oferit câteva diplome unora dintre cei care au pus bazele clubului. N-a lipsit, evident, nici doctorul Constantin Lupu, căruia i se datorează existența acestui concert special și care a fost salutat, în mod tradițional, cu… urlete de lup.
La pupitrul dirijoral s-a aflat Mihnea Ignat, venit tocmai din Spania și care, prin atitudinea sa extrem de degajată, a imprimat concertului un aer ludic. Pentru că pe 25 octombrie s-a născut, în 1825, Johann Strauss fiul, din program nu putea lipsi una dintre creațiile sale. Și ce putea fi mai potrivit, într-o peșteră, decât uvertura la… „Liliacul”? În program au mai fost „Peer Gynt – Hall of the Mountain Kings” – Grieg, „Orfeu în infern” – Offenbach (un fragment săltăreț, în pas de cancan), un ceardaș de V. Monti, aria „Non piu andrai”, din „Nunta lui Figaro” de Mozart, în interpretarea baritonului Lucian Oniță, „Sandpaper ballet”, de L. Anderson, partea I din „Mica Serenadă” de Mozart și, la final, „Radetzky Marș”, al lui Strauss. La bis s-a dansat din nou cancan, pe loc și fără fuste spectaculoase, e drept, dar în aplauzele generale. Concertul a fost organizat, și în acest an, de Fundația Academică Culturală TImișoara (FACT), cu sprijinul CL Timișoara, al CJ Timiș, al Primăriei Tomești, al Centrului Județean de Cultură și Artă, al Casei de Cultură a Studenților și al Asociației Speotimiș.
Invalid Displayed Gallery
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…