Avem „Supermam” si „Coaja de om” in Cetate! Intr-o zi am putea avea… Tarzan si maimutica! / FOTO

Primele două statui din cele șapte care urmează să fie amplasate în centrul istoric au apărut deja pe străzile din Cetate. Primarul Nicolae Robu spune că Timișoara va avea astfel un muzeu în aer liber și, fiind vorba despre opere de artă, alegerea le aparține exclusiv specialiștilor. În aceste condiții, nu se poate vorbi despre… statui frumoase sau urâte!

Cele șapte statui care vor fi amplasate în Cetate au fost alese, conform primarului Nicola Robu, de colectivul de proiectanți, condus de arhitectul Șerban Sturdza. Este vorba despre „Marea piramidă“, „Coajă de om” și „Totem”, realizate din bronz de sculptorul Mircea Roman, „Supermam“ și „Eva”, tot din bronz și semnate de Virgil Scripcariu, „Ansamblu de coloane”, din bronz şi tehnică mixtă, de Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, din bronz patinat, de Bogdan Raţă. Lucrările au ajuns, în sfârșit, la Timișoara și au început să fie amplasate. „Statuia denumită «Coajă de om» a fost montată deja pe strada Eugeniu de Savoya, iar «Supermam» este deja pe strada Mercy. Vineri va fi montată, pe strada Carusso, «Marea piramidă», iar marți, pe strada Savoya, va ajunge «Ansamblul de coloane». Urmează, în Piața Libertății, «De-a telefonul» și, în Piața Unirii, în zona Palatului Baroc, «Totemul»”, a declarat, vineri, primarul Nicolae Robu.

Deși au existat deja discuții despre felul în care arată aceste statui, comparațiile cu alte orașe din România făcute pe rețelele de socializare nefiind deloc măgulitoare pentru Timișoara, edilul spune că acestea nu-și găsesc locul. „Vorbim aici despre opere de artă. Când într-un muzeu se duc opere de artă, nu se face consultare populară. Specialiștii decid. Noi în Timișoara vom avea un muzeu în aer liber, trebuie să lăsăm specialiștii, artiștii, arhitecții, să se pronunțe. Suntem pe un teritoriu und nu se fac referendumuri, ci se decide pe principiul competențelor de specialitate. Timișoara va fi un oraș și mai apreciat, pentru că va avea în stradă opere de artă. Să nu confunde cu ceea ce se întâmplă în alte părți, și nu vorbesc peiorativ, unde în stradă sunt obiecte de mobilier stradal, chiar dacă sunt sculpturi. Sunt făcute unele să fie haioase, altele, să fie cât mai fotogenice”, susține Robu.

Primarul nu a vrut să spună nici dacă îi plac sau nu aceste lucrări, dar admite că în Timișoara ar trebui să avem și statui care să fie un adevărat magnet pentru turiști. Ba are chiar și o preferință! „Noi vorbim aici despre artă adevărată, deci nu e important să vă spun dacă îmi plac sau nu. Pe de altă parte, sunt de părere că ar trebui să găsim loc în Timișoara și pentru sculpturi foarte atractive pentru publicul larg. Mie mi-ar plăcea, dar am înțeles că sunt unele probleme cu dreptul de copyright, ca undeva să avem o statuie a lui Johnny Weissmuller, sau Tarzan, cu maimuțica. Cred că ar fi de foarte mare efect”, a mai spus Robu. Cele șapte lucrări au costat în jur de 146.000 de euro și cel puțin trei dintre ele au fost prezentate deja în mai multe expoziții. „Supermam” a fost expusă anul trecut, în București „Marea piramidă” a fost expusă la Muzeul Județean Gorj în vara lui 2014, iar „Coaja de om” ar fi trebuit să facă parte dintr-un parc de sculptură la Târgu Jiu, însă acesta nu s-a realizat.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

O oră ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

4 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

4 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

5 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

5 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

5 ore ago