Categories: Social

Primul tramvai din Romania n-a fost la Timisoara?

Un articol din publicația „Historia” va genera în mod cert multe controverse, el demontând istoriografia oficială privind prima linie de tramvai de pe teritoriul actual al României. Potrivit articolului, primul tramvai tras de cai n-a apărut la Timișoara, cum știa toată lumea, ci în micul orășel arădean Lipova.

Orice copil din Timișoara știe că orașul de pe malurile Begăi are mai multe premiere la nivel național, ba chiar european. Astfel a fost: primul oraș european cu străzile iluminate electric; primul serviciu telegrafic de pe teritoriul României; primul canal navigabil etc. Printre aceste premiere se numără și prima linie de tramvai cu cai, inaugurată pe data de 8 iulie 1869. Revista „Historia” susține însă că în micul orășel Lipova din județul Arad se înființase o astfel de linie cu nouă ani mai devreme, în 1860. Sursa acestei descoperiri este o lucrare monografică, apărută recent, „Stațiile CFR Radna-Lipova”, autor Radu Bellu. Potrivit acestei lucrări, la începutul anului 1860, la Lipova a fost înființată o mică linie de tramvai cu o lungime de aproximativ 4 kilometri. Aceasta făcea legătura între Bazarul turcesc din centrul orașului și băile care deveneau o tot mare atracție turistică balneară. În 1920, se mai arată în această monografie, micul tramvai tras de cai a fost înlocuit de „locomotiva domnului mecanic Gotz”. Un deceniu mai târziu, această linie se desființa.

Istoriografia oficială consemnează, în schimb, ca dată de debut al tramvaiului ziua de 3 noiembrie 1867, atunci când un grup de oameni de afaceri din Timișoara, sub conducerea primarului Carol Kuttel, a înființat prima societate de exploatare a tramvaielor de pe teritoriul actual al României. Pe 20 februarie 1868, proiectul înființării tramvaiului a fost avizat pozitiv de Ministerul Lucrărilor Publice din Budapesta. La 29 octombrie 1868 au demarat lucrările primei linii de tramvai care pornea din „Gara din Josefin” și se finaliza în cartierul Fabric, în Piața „Împăratul Turcesc”, după ce străbătea 7.584 de metri. Într-un timp record, linia este finalizată și inaugurată pe data de 8 iulie 1869. De remarcat că, fără utilajele performante de astăzi, întreaga lucrare, de la idee până la finalizare, a durat un an și jumătate. Astăzi, probabil ar avea nevoie de cel puțin cinci, diferența fiind dată, în afară de birocrație, și de comisioane… (sursa foto: www.ratt.ro)

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

O oră ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

2 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

2 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

3 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

4 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

5 ore ago