Categories: Primăria Timişoara

Dezbatere publica pe tema Inelului I: spuneti ce credeti despre traficul auto pe sub Piata Victoriei

Timișorenii sunt așteptați miercuri la dezbaterea publică organizată de primărie pe tema Inelului I de circulație. Este vorba despre deschiderea traficului auto în pasajul subteran din Piața Victoriei. Dezbaterea are loc însă după ce studiul de fezabilitate a fost votat în CL.

În luna octombrie, consilierii locali au votat studiul de fezabilitate „Reorganizarea circulației rutiere pe Inelul 1 de circulația și reproiectarea infrastructurii rutiere și de transport public – Pasaj Piața Victoriei”. „Prin acest proiect vom face ca în jurul centrului istoric să se circule într-un singur sens (…) O bandă va fi dedicată pentru transportul în comun, strada Sf. Ioan va deveni o stradă pe care vor circula numai troleibuzele, transportul în comun, general vorbind. Altfel va fi pietonală şi ea. De acolo începând, de la Sfântul Ioan şi până la Bastion, totul va fi pietonal. Vreau să extindem zona pietonală a Timişoarei, până în spatele Parcului Catedralei. Acolo trebuie să fie o zonă de loisir a Timişoarei”, explica primarul Nicolae Robu. Studiul a fost realizat de S.C Exe Company.Ro SRL, valoarea totală a investiției fiind estimată la 50,9 milioane de euro, cu tot cu TVA. Sursa de finanțare propusă este bugetul local, iar durata de execuție efectivă este de 48 de luni. Proiectul include un pasaj subteran prin Piața Victoriei, dar și o parcare subterană cu 700 de locuri, pe lângă strada I.C. Brătianu.

La finele lunii noiembrie, Asociația „Salvați Patrimoniul Timișoarei” a cerut revocarea hotărârii respective, pentru că nu a fost organizată o dezbatere publică. „Solicitarea noastră nu a fost băgată în seamă și s-a trecut imediat la vot. S-a încălcat astfel articolul 7 din Legea 52/2003, care spune că «Autoritatea Publică este obligată să decidă organizarea unei întâlniri în care să dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate publică»”, susțin reprezentanții asociației. Hotărârea nu a fost anulată, dar, în schimb, a fost bifată nouă metodă: organizarea dezbaterii publice după votarea unui act normativ! „Nu uitați! Astăzi (miercuri, 2 decembrie – n.r.), de la ora 16, la Filarmonică vă așteptăm la Dezbaterea Publică cu privire la Hotărârea Consiliului Local nr. 427/16.10.2015, privind aprobarea Studiului de Fezabilitate «Reorganizarea circulatiei rutiere pe inelul I de circulaţie şi reproiectarea infrastructurii rutiere şi de transport public (Pasaj Piaţa Victoriei)». Arătați că vă pasă!”, au scris, pe Facebook, cei de la Asociația „Salvați Patrimoniul Timișoarei”. Rămâne de văzut câți oameni vor veni la această dezbatere, știut fiind deja faptul că timișorenii nu se prea înghesuie să-și exprime punctele de vedere în fața autorităților. De cele mai multe ori, la dezbaterile organizate de PMT, numărul jurnaliștilor și al celor din aparatul primăriei l-a depășit pe cel al participanților…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

8 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

11 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

11 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

12 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

12 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

12 ore ago