Lotul 2 al autostrăzii Timişoara-Lugoj va fi inaugurat înainte de finalul acestui an, deși termenul de finalizare este iulie 2016. În prezent, conform datelor de la CNADNR, lucrarea este terminată în proporție de 95,45%, fiind încă de lucru la pasaje. Dacă vremea va fi favorabilă și vor putea fi făcute marcajele, autostrada poate fi deschisă în cel mult 10 zile.
Consorţiul Tirena Scavi – Societa Italiana per Condotte D’Acqua a câștigat, în 2013, licitaţia pentru tronsonul 2 al autostrăzii Timişoara – Lugoj, cu o lungime de 25,6 kilometri. Lucrările propriu-zise au început în ianuarie 2014, cu termen de finalizare, conform contractului, iulie 2016. Cum s-a estimat încă de acum câteva luni, traficul va fi deschis, cel mai probabil, chiar înainte de finalul acestui an. Realizarea acestui tronson de autostradă a costat 423 milioane de lei, fără TVA, sursa de finanţare fiind, în proporție de 85%, Fondul de Coeziune (POS-T), restul banilor provenind de la bugetul de stat. din punct de vedere tehnic, pe această autostradă există un nod rutier, la Topolovățu Mare, două benzinării și două parcări de scurtă durată. De asemenea, sunt nouă poduri, 12 pasaje și mai multe podețe. Conform reprezentanților CNADNR, în acest moment șantierul este finalizat în proporție de 95,45%. Se lucrează cu 227 oameni și 117 utilaje. Primul tronson al autostrăzii Timișoara – Lugoj, care are numai 10 kilometri, a fost deschis în octombrie 2012, tot cu șase luni înainte de termen.
Ministrul Dan Costescu a mers, joi, pe noul traseu și s-a declarat mulțumit. „Ce se vede până acum este recepționabil. Evident că nu eu decid când se va face recepția (…) Din mașină arată bine. Am fost până în capăt. În afară de detaliile care nu țin de siguranța circulației, cele pentru opriri, pentru refugii, restul ar putea fi finalizat odată cu marcajul. Marcajul, din câte mi s-a spus, trebuie făcut pe circa 30 de kilometri desfășurat, pe ambele sensuri. Din păcate, totul ține de vreme, sunt niște condiții tehnice care trebuie să permită realizarea acestui marcaj, este vorba despre umiditate redusă și de temperatură peste 4 grade Celsius. Avem și un termen relativ de la data când va apărea soarele, cei de la firma constructoare mi-au spus că undeva la șapte zile, eu aș merge până la zece zile uscate. Am putea practic să semnăm recepția pentru zona de rulare, fără spațiile organizate în lateralul autostrăzii”, a spus, joi, ministrul Transporturilor, Dan Costescu. Întrebat dacă vom putea circula pe autostradă până la Crăciun, oficialul a glumit. „Pentru asta trebuie să vorbim cu Institutul Meteo, nu cu ministrul Transporturilor. Ne dorim să circulăm, să sperăm că vom putea. Vineri e anunțată ploaie, la sfârșitul săptămânii avem soare. Există și o variantă pe care cei de la firma de construcții o au, aceea a unui marcaj provizoriu, dar aceasta ar presupune și cheltuieli în plus și nu știu dacă ar rezolva problema”, a mai declarat ministrul.
Invalid Displayed Gallery
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…