Categories: Social

Un liberal propune: Muzeul Revolutiei sa fie in garnizoana! CJ Timis are alte planuri

Promisiuni au tot fost, dar concret nu s-a realizat nimic: Timișoara nu are încă un muzeu al Revoluției, la 26 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Ministerul Culturii a prevăzut în sfârșit, în bugetul de anul viitor, niște bani pentru acest obiectiv. Un consilier local a găsit și un spațiu, care aparține însă CJ Timiș.

Senatorul liberal Ben-Oni Ardelean, unul dintre susținătorii proiectului Muzeului Revoluției Române de la Timișoara, a anunțat, vineri, că, în sfârșit, Ministerul Culturii a înțeles importanța unui astfel de obiectiv. „Proiectul este cuprins în bugetul pe 2016. Este alocată suma de un milion de lei, pentru demararea procedurilor, studiilor de prefezabilitate si fezabilitate. Proiectul se află la pagina 17 din proiectul de buget al Ministerului Culturii”, a declarat Ardelean. Sediul viitorului muzeu este încă o necunoscută. „Sunt câteva locații. Urmează ca o comisie a ministerului să stabilească, pentru că tot proiectul este derulat de Ministerul Culturii, în colaborare cu Primăria Timișoara. Memorialul Revoluției este o posibilă locație, fiind clădirea Ministerului Culturii Dacă MC va decide să-i aloce încă o responsabilitate sau să mărească capacitatea respectivă, o va face”, a mai afirmat liberalul. În luna mai, Ardelean vorbea despre trei milioane de euro, bani proveniți dintr-o sursă deloc clar precizată, dar tot nu putea localiza un sediu anume.

Între timp, un alt liberal, consilierul local Petrică Folică, are o altă idee. Acesta a cerut primarului Nicolae Robu și celorlalți consilieri locali să inițieze… „demersurile legale pentru a înfiinţa Muzeul Revoluţiei Române Anticomuniste”. El a găsit și sediu. „Chiar clădirea garnizoanei militare, în faţa căreia, în decembrie 1989, au fost ucişi sau răniţi cetăţeni ai Timişoarei care protestau împotriva regimului comunist (…) Simbolistica şi arhitectura clădirii o face potrivită pentru un muzeu. Spaţiul interior este constituit din foste celule de detenţie cu vizetă, cu iluminare naturală redusă, ceea ce face spaţiul neadecvat pentru activităţi ce necesită o bună iluminare (cum ar fi o bibliotecă) (…) Solicit Consiliului Judeţean Timiş să transmită, în administrare sau în folosinţă, clădirea Garnizoanei din Piaţa Libertăţii (…) Sper că şeful Consiliului Judeţean Timiş, dl. Titu Bojin (PSD), deşi fost activist al partidului comunist, va demonstra, încă o dată, că în prezent s-a depăşit mentalitatea caracteristică epocii comuniste”, a spus Folică, în plenul CL.

Garnizoana din Piața Libertății a trecut în administrarea CJ Timiș acum câteva săptămâni. Președintele CJ, Titu Bojin, spune că altele sunt prioritățile pentru acest imobil. „Apreciez propunerea, dar hotărârea aparține plenului consiliului județean. Nu m-am gândit la o astfel de variantă. Noi va trebui să stabilim destinația foarte clară a ceea ce înseamnă garnizoana. Am spus că acolo vom face biblioteca centrală a județului Timiș și abia apoi putem vorbi despre o altă destinație a spațiului. Noi avem obligația, prin protocolul de preluare a garnizoanei, să asigurăm acolo, în primul rând, spațiul necesar pentru funcționarea Centrului Militar Județean. Abia după aceea putem discuta de alte propuneri, în funcție de posibilități”, ne-a declarat, sâmbătă, Titu Bojin.

Citește și: Senatorul Ardelean: Muzeul Revolutiei are finantare de trei milioane de euro, desi nu exista!

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

2 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

2 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

3 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

3 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

3 ore ago

În luna mai vom avea parte de evenimente deosebite la Ziua Porților Deschise a Școlii de Arte din Timișoara

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere…

3 ore ago