Impunătoarea clădire a Grupului Școlar „Emanuil Ungureanu”, situată în centrul Timișoarei și aflată într-o avansată stare de degradare, nu va reveni prea curând la vechea înfățișare. Reabilitarea costă aproape șase milioane de euro, bani pe care PMT îi vrea de la UE. Liniile de finanțare nu au fost încă deschise.
Clădirea Grupului Școlar „Emanuil Ungureanu” este, de multă vreme, o pată neagră pe obrazul Timișoarei. Imobilul de dimensiuni impunătoare este extrem de degradat și este un pericol pentru trecători. Pe ziduri au fost lipite, de-a lungul timpului, afișe pe care scrie „Atenție, cade tencuiala”, iar în interior, la etajele superioare, nu o dată a plouat în clase, din cauza spărturilor din acoperiș. În plus, pentru că tâmplăria n-a fost schimbată de zeci de ani, în sălile de curs, iarna, elevii dârdâie în bănci. S-au făcut unele reparații minore, în cazurile extreme, însă clădirea n-a avut parte de zeci de ani de o reabilitare ca la carte. Primăria așteaptă acum deschiderea liniilor de finanțare pe fonduri europene, pentru a depune un proiect pentru acest imobil.
„Liceul «Ungureanu» are finalizată toată documentația de proiectare pentru reabilitarea completă. Proiectul este pregătit pentru exercițiul financiar 2014-2020. Valoarea estimată este de 5,8 milioane de euro și, după ce linia de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea liceelor tehnologice va fi deschisă, va fi depus dosarul”, spune viceprimarul Dan Diaconu. Conform proiectului, „se presupun intervenții de reabilitare prin realizare de noi compartimentări, înlocuirea tuturor finisajelor interioare și exterioare, propunerea unor măsuri de reabilitare termică și măsuri de consolidare a tronsonului B de clădire, prin construirea unor nuclee de beton și cămășuirea zidurilor de rezistență păstrate, astfel încât să poată fi conformat spațiul cu cerințele normativelor în vigoare. Refacerea tuturor instalațiilor (electrice, termice și sanitare), precum și satisfacerea nevoilor pentru spații sociale/educaționale conform normativelor”.
Primăria Timișoara ar fi putut scăpa de „povara” reabilitării acestuia imobil. În toamna lui 2014, rectorul Universității de Vest, prof. dr. Marilen Pirtea, spunea că este interesat de clădire, în schimbul popotei de pe strada Oituz. „Dacă interesul public implică o parcare acolo, nu vrem să fim o piedică în calea dezvoltării orașului. Suntem de acord să dăm aceste teren și să primim ceva la schimb. Noi am cerut clădirea fostului liceu Electromotor (actualul Grup Școlar «E. Ungureanu» – n.r) „Nu vrea să fac din el restaurant sau hotel, va rămâne tot spațiu de învățământ. Trebuie amenajat, nu poți să lași o clădire din centrul orașului să se dărâme. Noi ne-am propus să facem acolo un liceu, o grădiniță… Are primăria interes să facă parcare acolo? Dacă are, își rezolvă problema”, declara Pirtea. Municipalitatea a declinat însă oferta.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…