Categories: Social

Ciorile, alungate cu lanterne si sirene! In Covasna se poate, de ce nu si la Timisoara?

Primăria Timișoara caută degeaba, de ani buni, o soluție eficientă pentru a alunga ciorile din oraș. La Sfântu Gheorghe însă, n-a fost nevoie nici de aparate cu ultrasunete, nici de alte găselnițe sofisticate, ci doar de… puțină bunăvoință.

Primăria Timișoara duce, de ani buni, o luptă surdă împotriva ciorilor care „atacă” în stoluri centrul Timișoarei. Păsările care vin și pleacă dau fiori trecătorilor, iar în zonă mirosul este, de multe ori, insuportabil. Autoritățile locale au încercat, de-a lungul vremii, mai multe soluții, de la arme de foc, la aparate cu ultrasunete și, în ultimă instanță, distrugerea efectivă a cuiburilor. Acum mai bine de doi ani făcea înconjurul României o știre despre anticoncepționalele pentru ciori, o idee avansată de o jurnalistă, dar respinsă de primarul Nicolae Robu. Edilul este însă cel care a făcut-o publică, astfel că „paternitatea” ideii i-a fost atribuită, fără echivoc, lui. După ce au fost instalate aparatele cu ultrasunete și cele care imită păsările de pradă, o vreme a părut că situația se ameliorează. A fost doar temporar, pentru că, în prezent, păsările sunt… la locul lor.

În decembrie 2015, primarul Nicolae Robu declara că nimeni nu a fost în stare să ofere o soluție care să producă efecte radicale. „Continuăm să distrugem cuiburile, ciorile și le refac, le distrugem din nou și lupta aceasta continuă… Dacă cineva deține vreo soluție, să vină s-o prezinte, noi suntem total deschiși”, afirma edilul. Dacă la Timișoara nu s-a putut găsi o variantă, ea s-a găsit totuși la… Sfântu Gheorghe. Fără dispozitive sofisticate și scumpe, ci doar cu implicarea comunității locale. Acum trei ani, în parcul central din Sfântu Gheorghe erau 20.000 de ciori, iar în cartiere, alte 10.000. Pentru că plângerile oamenilor erau tot mai multe, Asociaţia Rara Avis a început un proiect pe bază de voluntariat, ca să alunge ciorile din oraş. „Am făcut un studiu, din care a reieşit că, dacă nu lăsăm să doarmă păsările, atunci cu bună voie vor pleca”, susține Kelemen Laszlo, preşedintele asociaţiei, citat de digi24.ro.

Cum au procedat covăsnenii? Simplu: în fiecare dimineaţă şi seară, „înarmați” cu sirene și lanterne, au ieşit să gonească păsările! După primul an, când a văzut că metoda funcționează, Primăria Sfântu Gheorghe a decis să susţină proiectul și a încheiat un contract de 30.000 de lei cu respectiva asociație. Acum, în oraș nu mai sunt ciori! Conform aceleiași surse, voluntarii patrulează încă, în fiecare dimineață, prin parcuri și vor continua să facă același lucru timp de un an. În România, ciorile sunt protejate prin lege.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

2 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

2 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

2 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

3 ore ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

3 ore ago

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…

4 ore ago