Categories: Cultura

Contestatia de la concursul Capitala Culturala a fost respinsa, Timisoara merge mai departe

Orașele Brașov, Brăila, Craiova, Iași și Târgu Mureș nu au respectat – sau nu au cunoscut – toate regulile pentru întocmirea dosarului de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Contestația depusă de acestea fost respinsă, așa că Timișoara rămâne să se lupte cu Baia Mare, Cluj și București.

Directorul executiv al Asociaţiei Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021, Lucian Dindirică, a înaintat, la finele anului trecut, o contestație la procedura preliminară de selecţie pentru desemnarea oraşelor care au intrat pe lista scurtă. La această contestație s-au raliat și asociațiile similare din Brăila, Brasov, Iasi şi Târgu Mureş. Pe 11 decembrie 2015 s-a anunțat că titlul de Capitală Europeană a Culturii va fi disputat între Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Reprezentanţii oraşelor ieşite din cursă au invocat însă o incompatibilitate a experţilor nominalizaţi din partea României în comisia care a stabilit „lista scurtă”, Raluca Velisar şi Valentina Iancu.

În luna ianuarie însă, Directoratul General pentru Educație și Cultură al Comisiei Europene a respins contestația. Aceasta a fost analizată de jurişti ai Comisiei Europene, care au ajuns la concluzia că au fost respectate toate normele europene şi au fost aplicate toate procedurile de selecţie. Acum a venit și răspunsul Ministeruluui Culturii. „Nominalizarea a fost realizată în deplină conformitate cu prevederile relevante ale Deciziei nr. 445/2014/UE a Parlamentului European şi a Consiliului de instituire a unei acţiuni a Uniunii în favoarea evenimentului «Capitale europene ale culturii» pentru anii 2020 – 2033, precum şi cu dispoziţiile aferente actelor normative derivate, existente la nivel naţional (…). Desemnarea celor doi experţi s-a făcut, de asemenea, «prin consultare cu Comisia Europeană»”, precizează ministrul Vlad Alexandrescu. Răspunsul înaltului oficial face referire la diverse articole din legi şi regulamente pe care contestatarii nu le-au cunoscut sau le-au ignorat.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

13 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

15 ore ago