Liberalii nu mai vor bani pentru pionieri si strafulgerari de gand! Agenda culturala a CJ, redusa la maximum

Armonie… culturală la CJ Timiș! Consilierul liberal Adrian Pășcuță reia discursul din ultimii doi ani al social-democratului Adrian Negoiță, președintele Comisiei de cultură a CJ Timiș. Dorința comună: mai puține acțiuni finanțate de la buget, dar cu impact mai mare! Anul trecut, au primit bani peste 900 de evenimente.

Agenda culturală a CJ Timiș este, de mai mulți ani, o vacă numai bună de muls. Anul trecut, de exemplu, s-au alocat bani pentru Ziua bazaltului, Festivalul Țuicii, ziua lui Mihail Sadoveanu sau… Sărbătoarea matematicii! Acestea au trecut de filtrul Comisiei de cultură a CJ, care a avut de ales din peste 4.000 de propuneri depuse! Oricât de incredibil ar părea, numărul acestora este în scădere… dramatică, față de anii 2012-2013, când au fost în jur de 7.000! În acest an, după încheierea perioadei de depunere a proiectelor, sunt puțin peste 1.000. „Sunt încă mult prea multe, dar totuși e mult mai bine decât anul trecut. Nu aș vrea să finanțăm, în acest an, mai mult de 400 de acțiuni. Toată lumea ar trebui să înțeleagă că banii trebuie să meargă către evenimente de impact. Nu putem să finanțăm la nesfârșit Ziua Europei la diverse școli”, susține Adrian Negoiță (PSD), președintele Comisiei de cultură a CJ Timiș.

Proiectele sunt acum în perioada de jurizare și măcar asupra unui punct social-democrații și liberalii sunt de acord. „În ultimii ani, numărul acțiunilor culturale a început să scadă. Nu atât de rapid cum ar fi trebuit, probabil, dar a început să scapă pentru că ajunseserăm la cifre astronomice. Era, în județul Timiș, mai multă cultură decât în jumătate de Europa, dacă te uitai după numărul de acțiuni, dar impactul era mai mult decât nesemnificativ (…) Intenția pe care o am este aceea de a reduce mult numărul de acțiuni finanțate de Consiliul Județean și de a pune un accent puternic pe calitate. Ne dorim acțiuni culturale cu impact local, național, chiar internațional, în media, în societate. Este o discuție pe care am avut-o în Comisia de cultură din CJT de câțiva ani. Nu contest meritele colegilor mei”, a declarat, joi, liberalul Adrian Pășcuță. Consilierul județean vrea să fie „liantul” între diverși actori culturali din județul Timiș și CJ, astfel încât din bani publici să fie finanțate doar „acțiuni culturale mari, bine mediatizate și bine sincronizate”.

Conform lui Pășcuță, în zona München, din banii publici sunt sprijinite mai puțin de 100 de acțiuni culturale pe an. În Timiș, anul trecut au primit bani 920 de astfel de evenimente! E mult, dar totuși… puțin, dacă luăm în considerare că în 2014 au fost peste 3.000. În luna octombrie a anului trecut, consilierii județeni au aprobat o suplimentare a agendei culturale. Printre acțiunile considerate esențiale pe final de an: editarea volumului celei de-a 18-a Conferințe Internaționale de Istorie Conceptuală, a volumelor „Exerciții de matematică subiectivă”, „Pionieri și uteciști împotriva lui Ceaușescu” sau „Străfulgerări de gând”, dar și niște simpozioane foarte atractive precum „Dezvoltarea sistemului de control managerial intern – riscuri în activitatea de conducere” sau „Renașterea culturii generale în educația contemporană”… (sursa foto: http://www.daciccool.ro/)

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago