Teatrul Merlin a primit eticheta de spațiu cultural pentru copii, însă, spun reprezentanții instituției, este vorba despre mult mai mult! El adresează și tinerilor, pentru care pregătește spectacole îndrăznețe, despre problemele reale cu care se confruntă adolescenții în viața de zi cu zi. Deja s-a făcut un prim pas, iar în martie va avea loc premiera spectacolului „Profu’ de Religie”.
„Încă se crede în oraș că Teatrul Merlin este doar un teatru de păpuși. «Merlin» se adresează însă unui public mult mai larg”, spune directorul instituției, Laurențiu Pleșa. Această idee o împărtășesc și alți reprezentanți ai Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”, care doresc să le aducă adolescenților din Timișoara spectacole despre subiecte reale, contemporane și care să fie de interes pentru generația lor. Un prim pas s-a făcut deja. Este vorba despre spectacolul „Profu’ de Religie”, care va avea premiera pe 1 martie. Este vorba despre un produs care aduce în prim-plan un subiect actual. Textul îi aparține Mihaelei Michailov, iar spectacolul este regizat de Mihaela Lichiardopol.
„Eu m-am dus spre text, în sensul că eu caut texte pentru tineri. La Național (n.r. – Teatrul Național din Timișoara) mi-am propus să aduc texte care să se adreseze tinerilor de peste 20 de ani până la «tinerii» de 90 de ani. La «Merlin» caut texte pentru un eșantion de vârstă care e cumva suspendat, între copiii care nu mai vin la teatrul de păpuși și tineri care merg deja la Național. E un eșantion uitat și de părinți, și de profesori și ne trezim că ei sunt pe undeva uitați. Ne trezim cu ei pe la 18 ani și nu mai știm ce să facem cu ei, sunt de neînțeles și spunem că ei sunt de vină. Eu nu cred că e vorba de asta. E vorba de părinți care pleacă la muncă și înțeleg asta, dar nu cred că e bine să lăsăm copiii singuri. Dacă am făcut copii trebuie să avem grijă de ei. Dacă ne-am făcut educatori trebuie să-i educăm dincolo de matematică, biologie sau religie. (…) E nevoie de un limbaj contemporan. Un subiect al lor, fără femei de 40 de ani părăsite de bărbați. E nevoie de subiectele lor: relația cu profesori, cu părinții, cu sexul”, spune Mihaela Lichiardopol. Aceasta vrea ca, alături de cei de la Teatrul Merlin, să organizeze întâlniri între elevii de liceu, profesori, părinți și psihologi pentru a discuta despre subiectele care-i interesează pe tineri și pentru a putea să-i educe pe adolescenți în acest sens. Aceste workshopuri ar putea să scoată la lumină… viitori dramaturgi. „Poate ajungem să ne creăm viitor dramaturgi. Vin ei, vorbim și facem un text, apoi îl montăm. Nu trebuie să fie un text dramatic puternic”, a conchis Lichiardopol. (sursa foto: www.facebook.com/Alin Zelenco
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…