Categories: Social

Vrem sa facem bani de pe urma lui Tarzan, dar… avem voie?

Tarzan s-a născut la Timișoara, însă nu știm să facem bani de pe urma unui astfel de simbol. Cel puțin până acum! Lucrurile sunt destul de complicate, din cauza drepturilor de autor, dar Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș încearcă să facă primii pași.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) a intrat în al doilea an de activitate și încearcă să pună la punct un proiect ambițios, legat de… Tarzan! APDT ar vrea să se alăture unui proiect lansat de Casa de Cultură a Studenților și denumit „Tarzaniada”. Evenimentul ar urma să aibă loc, probabil, la începutul lunii iunie și va programa diferite probe care să aducă aminte de legendarul personaj, inclusiv un concurs de… strigat. Teoretic, sună foarte bine, însă practic lucrurile sunt destul de complicate. „Pentru a porni corect și concret acest demers, am luat legătura cu domnul Constantin Dumitra, dumnealui s-a preocupat de sosirea lui Johnny Weissmüller Junior la Timișoara, în 2004. Ideea noastră este de a face din Tarzan un produs turistic. Nu se va întâmpla anul acesta, o luăm de la zero și facem ceva. Servicii, lucruri concrete precum tot felul de magneți sau căni. Suvenirurile noastre nu vor fi comercializate, vor fi date prin info centrele turistice”, spune Delia Barbu, directorul APDT Timiș.

Totul se reduce, de fapt, la drepturile de autor asupra mărcii Tarzan. Constantin Dumitra, reprezentantul asociației Atletic Club Maraton, spune că, momentan, are permisiunea de a folosi numele „Johnny Weissmüller” pentru un concurs de biatlon – înot + alergare – care va avea loc tot la începutul lunii iunie. „Trebuie ținut cont că numele este marcă înregistrată, să nu facem pași greșiți. Ar fi bine ca Diane Weissmüller, fosta soție a lui Johnny Weissmüller jr., să fie invitată la Timișoara. Trebuie discutat cu ea, pentru a primi acordul de a folosi marca”, spune Dumitra. APDT Timiș vrea să facă din personajul Tarzan un produs turistic care să atragă cât mai mulți vizitatori în Timiș și Timișoara. Primul pas ar fi montarea, în Freidorf, a unui panou cu date și imagini care să indice faptul că în acel cartier s-a născut Johnny Weissmüller. De muzeu nu se poate pune problema, în condițiile în care casa în care a locuit familia Weissmüller nu mai există. Johnny Weissmüller s-a născut în 2 iunie 1904, iar familia sa a emigrat în SUA când băiețelul avea doar șapte luni. A fost multiplu campion olimpic la înot şi deținător de mai multe titluri mondiale. Celebritatea i-a fost adusă însă de filmele din seria Tarzan, realizate de studiourile MGM, cu începere din anul 1932. Fiul său, Johnny Weissmüller jr, a vizitat Timișoara în 2004, cu un an înainte să se stingă din viață.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

11 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

17 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

18 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago