Categories: Primăria Timişoara

Harta capitanului Perrette, redesenata in Piata Unirii / FOTO

Încă o machetă a Timișoarei a apărut în zona Cetate! De această dată, este vorba despre „fortăreața” turcească din 1717, a cărei hartă va fi amplasată în zona Vicariatului Sârbesc, în Piața Unirii. Ea va fi practic îngropată în pavaj.

Nicio zi fără o nouă hartă a Timișoarei! Marți, în Piața Libertății a fost amplasată harta cartierului Cetate. Miercuri, în Piața Unirii a apărut o machetă din fontă a Timișoarei din perioada turcească. Ea se află provizoriu în fața Muzeului de Artă, dar urmează să fie mutată în cealaltă parte a Pieței Unirii, în zona Vicariatului Sârbesc. „Macheta de fontă se referă la istoria zonei în perioada turcească Ea va fi montată în poziție înclinată, suprafețele vor fi tratate și modelate cu un efect de «imprecizie», care să sugereze vechimea. Aceasta a fost viziunea arhitecților. Textul și indicațiile aparțon arheologului Alexandru Szentmiklosi și sunt realizate din bronz. Practic, obiectul va fi «îngropat» până la pintenul din soclu, care va fi orientat către marcajul fortificațiilor turcești”, a explicat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu. Conform aceleiași surse, „soclul va fi înconjurat cu două rânduri de pietre de râu prinse în mortar, care va racorda suprafața la desenul general al pieței”.

Pe machetă este trecut, în română și engleză, următorul text: „Planul Timișoarei ridicat foarte exact de către domnul Perette, 6 februarie 1717. Descoperiri arheologice anterioare stăpânirii otomane. Cercetările arheologice au descoperit urme de locuire, cele mai vechi fiind datate la sfârșitul Epocii Cuprului (cultura Baden, circa 3300 – 2800 a. Chr), fiind urmate de descoperiri aparținând Epocii Fierului (Halstatt, circa 600 – 400 a. Chr) și Epocii Post-romane (secolele III – IV). Descoperiri arheologice contemporane cu stăpânirea otomană. Pe terasa nordică a brațului de râu care a format șanțul de apărare a liniei defensive principale a Cetății Timișoara au fost descoperite mai multe locuințe, fântâni și morminte de înhumație după cucerirea Timișoarei de către habsburgi (1716). Terenul va fi amenajat pentru a face loc spațiului deschis din fața catedralei romano-catolice”. François Perette a fost căpitan și inginer şef în serviciul Majestăţii Sale Imperiale şi Catolice, în fortăreţele Raab şi Timişoara.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

25 de minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

O oră ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

3 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

4 ore ago