Categories: Cultura

Bookfest: sute de timisoreni, la lansarea noii carti a lui Mircea Cartarescu

Scaunele pregătite pentru a fi ocupate de spectatori nu au fost nici pe departe destule la lansarea noii cărți a lui Mircea Cărtărescu, care a avut loc sâmbătă la Bookfest. Sute de oameni au venit să-l vadă pe celebrul scriitor, să-i asculte poveștile și să obțină un autograf.

Mircea Cărtărescu a venit în fața iubitorilor de literatură cu un nou volum. Este vorba despre „Solenoid” un roman, „cere nu este doar un roman” așa cum spune însuși autorul. Lansarea de carte de la Timișoara a avut loc sâmbătă, în cadrul celei de-a cincea ediții a târgului Bookfest. Spațiul destinat evenimentului aproape că a fost neîncăpător pentru numărul extrem de mare de participanți. Cei care au venit să-l vadă pe scriitor se pot considera norocoși, și asta pentru lansarea de sâmbătă a fost ultima din turneul național de promovare,. Scriitorul le-a spus celor prezenți că nu-i place să se repete, motiv pentru care a declarat că nu pregătește discursuri pentru astfel de evenimente. Astfel, nicio acțiune de promovare nu e precum precedenta. Pentru timișoreni, Cărtărescu a pregătit trei povești.

„În tot acest turneu cred că am vorbit, în total, vreo 12 ore despre «Solenoid». E atât de mult încât mi-a mai rămas foarte puțin de spus. Mi-au mai rămas foarte puține cuvinte (…) M-am întrebat ce pot să vă spun dumneavoastră? În mod paradoxal, mi-am dat seama că de-a lungul acestui turneu nu am vorbit despre lucrurile cele simple, cele mai bazale, ale acestei cărți. Am vorbit despre suprastructură, despre aspectele metafizice, despre religie, (…) Această carte este și poezie, este și eseistică, dar fundamental este un roman. Despre acest aspect nu am vorbit. Este o carte care pornește dintre elemente care pot fi recunoscute în realitate”, a spus Mircea Cărtărescu. El a mai povestit și despre cei zece ani pe care i-a petrecut ca profesor într-o școală din București, element care se regăsește și în roman, personajul principal fiind profesor de limba română.

Nu în ultimul rând, Cărtărescu a vorbit despre o față mai puțin frumoasă a iubirii. „Este vorba despre o căsătorie din trecutul meu, la care nu am mai făcut aluzie până acum. M-am amuzat foarte tare scriind despre un simptom de care un om se poate îmbolnăvi, care, fără nicio trecere, fără nicio tranziție, te face să vezi că partenerul tău nu mai este el, că de fapt ți-a fost înlocuit cu altcineva care seamănă perfect cu persoana respectivă, dar care este altă ființă. Este o ființă venită să te controleze, să te spioneze, să te anihileze probabil, să te ucidă câteodată. Acești oameni care suferă de această iluzie paranoică ajung de foarte multe ori să-și ucidă partenerul sau să-l denunțe drept impostor, deci este vorba despre o boală psihică. Eu mi-am imaginat că personajul meu este atins de această boală”. După ce și-a încheiat prezentarea, scriitorul a semnat o mulțime de autografe.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

2 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

2 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

2 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

3 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

3 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

6 ore ago