Categories: Primăria Timişoara

Primaria pune la bataie 100.000 de euro contra virusului Zika

Nu vom stropi încă pentru țânțari și muște, dar vom stropi contra… virusului Zika. Primăria Timișoara oferă 100.000 de euro pentru un contract în regim de forță majoră, pentru o firmă care să furnizeze aceste servicii. Municipalitatea nu mai are de trei ani contract pentru dezinsecție și deratizare, iar din 2014 se judecă în diverse instanțe cu Romprest Servicii SRL.

În toamna lui 2013, Primăria Timișoara a rămas fără contract cu un operator de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. S-a făcut o încredințare directă, în valoare de 30.000 euro, către firma al cărei contract expirase, iar ulterior a fost demarată procedura de licitație. S-a înscris o singură firmă, Romprest Servicii SA, care nu îndeplinea toate condițiile din caietul de sarcini, așa că a fost descalificată. Firma a dat primăria în judecată și a urmat un întreg șir de procese. În martie 2015, cazul a ajuns la Tribunalul București, instanță a cărei competență a fost contestată de SC Romprest Servicii SA. În 19 februarie 2016, Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată de către Romprest Servicii SA a Primăriei Timișoara, dar compania bucureșteană a contestat decizia. Instanța a rămas în pronunțare, conform reprezentanților municipalității.

Acum câteva săptămâni, Institutul Național de Sănătate Publică a recomandat direcțiilor județene de sănătate publică „recomandarea de a solicita primăriilor aplicarea planului de combatere a țânțarilor, astfel încât să fie asigurată și folosirea substanțelor active pentru combaterea țânțarilor din specia «Aedes albopictus», intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc. inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă), cât și în jurul spitalelor de boli infecțioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import”. La vremea respectivă, primarul Nicolae Robu spunea că nu a primit o astfel de înștiințare, însă între timp lucrurile s-au schimbat.

Primăria a lansat o „invitaţie de participare privind serviciile de dezinsecţie pe domeniul public al Municipiului Timişoara, pentru prevenirea apariţiei virusului Zika”. Practic, este vorba despre o procedură de achiziție directă a acestor servicii, la o valoare estimată de 459.891,8 lei. Firmele interesate trebuie să depună o garanție de participare în cuantum de 9.000 lei. Criteriul de atribuire va fi prețul cel mai scăzut, iar data limită de depunere a ofertelor este 19 aprilie, ora 10. Suma va fi asigurată exclusiv de la bugetul local. „În contextul virusului Zika, este o procedură în regim de forță majoră. Având în vedere pericolele cauzate de virusul Zika, am declanșat o procedură în regim de forță majoră, de atribuire a serviciilor de dezinsecție, pe această perioadă până când vom putea să avem un contract în urma unei licitații. E un anumit timp, dar cu posibilitatea de a prelungi, dacă sunt pericole, că nu putem rămâne descoperiți în zona asta, până se judecă”, a precizat, pentru deBanat.ro, primarul Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago