Fațada Operei va fi reabilitată în șase luni, de la o dată care nu este însă cunoscută. Întâi trebuie făcută o evaluare, care să stabilească exact câte plăci de travertin trebuie înlocuite. Lucrarea costă 170.000 euro, bani de la bugetul local.
În urmă cu o lună și jumătate, primarul Nicolae Robu anunța, încântat, că s-a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de 632.000 lei, fără TVA, are un termen de execuție de șase luni și a fost adjudecată de SC Alex-Dia Construct SRL. „Este foarte aproape momentul în care vom vedea dacă faimoasele statui sunt în nișe. Eu sper să fie. Dacă sunt, le vom lăsa la vedere pe postamente amplasate simetric față de intrarea principală (…) Va trebui să se lucreze cu mare atenție. Trebuie să ne asigurăm că fațada Operei va arăta impecabil. Va trebui găsit, dacă este cazul, un furnizor de travertin care să arate cât mai aproape de cel actual”, spunea edilul. Între timp… nu s-a întâmplat nimic.
Lucrarea n-a început încă. „Eu le-am zis să înceapă, dar prima etapă este evaluarea. Era vorba că vor veni cu echipamente cu nacelă, nu cu schele, cu specialiștii care fac expertiză. Trebuie să vadă care dintre bucățile de travertin sunt în stare bună și pot să rămână în continuare chiar așa cum sunt, care trebuie date jos și repuse, pentru că ele în sine sunt în stare bună, dar prinderea nu este în regulă, respectiv a treia situație, unde se impun schimbări pur și simplu, pentru că și travertinul este degradat. Acestea sunt primele operațiuni care trebuie făcute. Nu s-a făcut până acum nimic, dar firma trebuie să facă, are un contract”, a declarat, pentru deBAnat.ro, primarul Nicolae Robu.
Clădirea Operei Române este iluminată artistic încă de acum doi ani, cu un sistem de 400 de spoturi cu lumină albă, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la Elba. Această lumină scoate însă la iveală toate defectele fațadei. Mai puțin vizibile pe timpul zilei, acestea sar în ochi în fiecare seară. Reabilitarea Operei va fi plătită cu bani de la bugetul local. Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul s-a produs în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând integral forma originală a clădirii, construită în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția a fost fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin. Alex-Dia Construct este firma care lucrează și la UPU la Clinicile Noi, iar administratorul acesteia a fost implicat, în 2012, într-un caz de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT, cu un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro și având în centru o grupare de romi din Strehaia.
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…