Categories: Primăria Timişoara

Reabilitarea Operei dureaza sase luni, dar depinde de o expertiza care… n-a inceput inca

Fațada Operei va fi reabilitată în șase luni, de la o dată care nu este însă cunoscută. Întâi trebuie făcută o evaluare, care să stabilească exact câte plăci de travertin trebuie înlocuite. Lucrarea costă 170.000 euro, bani de la bugetul local.

În urmă cu o lună și jumătate, primarul Nicolae Robu anunța, încântat, că s-a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de 632.000 lei, fără TVA, are un termen de execuție de șase luni și a fost adjudecată de SC Alex-Dia Construct SRL. „Este foarte aproape momentul în care vom vedea dacă faimoasele statui sunt în nișe. Eu sper să fie. Dacă sunt, le vom lăsa la vedere pe postamente amplasate simetric față de intrarea principală (…) Va trebui să se lucreze cu mare atenție. Trebuie să ne asigurăm că fațada Operei va arăta impecabil. Va trebui găsit, dacă este cazul, un furnizor de travertin care să arate cât mai aproape de cel actual”, spunea edilul. Între timp… nu s-a întâmplat nimic.

Lucrarea n-a început încă. „Eu le-am zis să înceapă, dar prima etapă este evaluarea. Era vorba că vor veni cu echipamente cu nacelă, nu cu schele, cu specialiștii care fac expertiză. Trebuie să vadă care dintre bucățile de travertin sunt în stare bună și pot să rămână în continuare chiar așa cum sunt, care trebuie date jos și repuse, pentru că ele în sine sunt în stare bună, dar prinderea nu este în regulă, respectiv a treia situație, unde se impun schimbări pur și simplu, pentru că și travertinul este degradat. Acestea sunt primele operațiuni care trebuie făcute. Nu s-a făcut până acum nimic, dar firma trebuie să facă, are un contract”, a declarat, pentru deBAnat.ro, primarul Nicolae Robu.

Clădirea Operei Române este iluminată artistic încă de acum doi ani, cu un sistem de 400 de spoturi cu lumină albă, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la Elba. Această lumină scoate însă la iveală toate defectele fațadei. Mai puțin vizibile pe timpul zilei, acestea sar în ochi în fiecare seară. Reabilitarea Operei va fi plătită cu bani de la bugetul local. Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul s-a produs în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând integral forma originală a clădirii, construită în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția a fost fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin. Alex-Dia Construct este firma care lucrează și la UPU la Clinicile Noi, iar administratorul acesteia a fost implicat, în 2012, într-un caz de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT, cu un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro și având în centru o grupare de romi din Strehaia.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

6 minute ago

ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției

Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…

50 de minute ago

Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO

Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…

59 de minute ago

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

3 ore ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

4 ore ago

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

5 ore ago