Mitropolitii Corneanu si Selejan si episcopul Mesian, cetateni de onoare ai Timisului

ÎPSS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, și ÎPSS Nicolae Corneanu, fostul mitropolit al Banatului, dar și episcopul greco-catolic Alexandru Mesian au devenit, marți, cetățeni de onoare ai Timișului. În cazul mitropolitului Corneanu, titlul a fost decernat post-mortem, deoarece înaltul ierarh a trecut la cele veșnice în toamna anului 2014.

Propunerile de acordare a titlurilor de cetățean de onoare au apărut în ședința din aprilie a CJ Timiș, fiind votate efectiv în plenul de marți dimineață, ultimul din actual mandat al consilierilor locali. Ca o premieră, diplomele și colanele au fost acordat în aceeași zi în care au fost aprobate proiectele. Propunerea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al Județului Timiș lui P.S Alexandru Mesian, episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, se face având în vedere implicarea activă a acestuia, „începând cu data de 5 mai 1996 , dată la care a avut loc întronizarea ca Episcop diecezan la Lugoj, la dezvoltarea județului Timiș, prin diferite acțiuni sociale și caritabile, exercitând un rol activ în dezvoltarea comunității catolice și a întregii spiritualități românești”. „Noi oferim aceste aprecieri lui Dumnezeu. Noi ne oferim toată viața pentru acest scop. În Banat, în general, și în Timiș, în special, sunt altfel privite atât biserica și confesiunile creștine sau de alte religii, cât și partea etnică”, a spus Alexandru Mesian. Fostul mitropolit al Banatului Nicolae Corneanu, trecut la cele veșnice în septembrie 2014, a fost înmormântat în cripta de sub altarul Catedralei Mitropolitane. Titlul de Cetățean de Onoare al Județului Timiș se va acorda „în scopul asigurării continuității tradiției Consiliului Județean Timiș de a promova marii oameni de cultură ai județului, în scopul recunoașterii oficiale a întregii activități editoriale, culturale și sociale, precum și aportul adus dezvoltării spiritualității românești”. Succesorul lui IPSS Nicolae, Ioan Selejan, a fost întronizat la 28 decembrie 2014 ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Titlul i-a fost acordat „în scopul recunoașterii oficiale a întregii activități editoriale, culturale și sociale, precum și pentru aportul adus dezvoltării spiritualității românești”.„Noi, cei care trăim în partea asta de țară, avem vocația realizării unor lăcașuri de cult. Vreau, cu viitorul consiliul județean, să pun și eu umărul în realizarea anumitor proiecte. Săptămânile trecute au trecut pragul casei mele cinci sau șase miniștri și pot să fiu mesagerul comunității din Timișoara. Vreau să am o legătură cât se parte de directă cu Guvernul României pentru a vă sprijini. Câteodată nu e suficient să trimiți o hârtie la București, ci trebuie să mergi cu ea acolo”, a spus ÎPSS Ioan.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago