Categories: Partide

PNL Timis cauta candidati pentru parlamentare, un loc e dat deja

PNL Timiș nu și-a făcut încă analiza după alegerile locale, dar se gândește deja la un sistem de selectare a candidaților pentru parlamentare. Două lucruri sunt clare: Alin Popoviciu a avut de suferit de pe urma presei, iar Vasile Blaga are un loc sigur pe liste, dacă îl vrea. Ce caută liberalii? Candidați care să rezoneze cu alegătorii.

La PNL Timiș s-au purtat primele discuții despre listele pentru alegerile parlamentare. Până să se facă și practic ceva mai trebuie trecut un hop, care se lasă așteptat de două săptămâni. Este vorba despre analiza alegerilor locale, unde liberalii n-au reușit să facă majoritate în CJ Timiș, iar la Timișoara sunt la mâna altor partide, pentru a-i putea asigura primarului Nicolae Robu un al doilea mandat fără multe „contondențe”. Se va întâmpla în aceste zile, dar copreședinții liberali se gândesc mult mai departe. „Am stabilit să declanșam cât de curând perioada de anunțare a aspirațiilor pentru candidaturile la parlamentare. Vom face acest lucru de îndată ce vom termina cu analiza și cu măsurile pe care le vom lua în urma alegerilor locale. Vom avea criterii de departajare, nu vom proceda discreționar. (…) Este prematur să discutăm”, spune Nicolae Robu.

La ce au dus criteriile de departajare folosite la întocmirea listei pentru CJ s-a văzut, dar liberalii timișeni nu se lasă. „Vom perfecționa sistemul. 100% vom avea o metodă prin care îi selectăm și ea va trebui să aibă mai multe componente. Am aplicat cea mai democratică formulă. Niciodată nu se va putea spune că vreunul dintre noi (Popa și Robu – n.r.) a propus pe unul sau pe altul. Colegii noștri din biroul județean au spus că acesta este finalul, lista a fost rodul unei decizii comune. Dacă făceam noi lista de consilieri, sigur ar fi arătat altfel (…) Vom încerca să creăm un procedeu puțin mai elastic. Cel pe care l-am folosit pentru alegerile locale a inclus și unele mini-alianțe în interior, o să încercăm să facem unul mai transparent”, susține, la rândul lui, Dan Popa.

Deși există destule voci care afirmă că rezultatele liberalilor la votul pentru CJ au fost influențate de prezența, ca și cap de listă, a lui Alin Popoviciu, Dan Popa spune că au existat factori externi care au dus la deficitul de imagine al deputatului: presa și contracandidații! „Dacă Alin Popoviciu va cere să fie pe listă (pentru parlamentare – n.r.), va fi. Va trece și el prin aceste sisteme de măsură. În campanie, Alin Popoviciu a muncit foarte, foarte mult, a fost foarte implicat. Cu «ajutorul» presei, cu «ajutorul» altor partide care s-au străduit să-i facă o altfel de imagine (lui Popoviciu – n.r.), probabil că am pierdut zecimi de procente”, spune copreședintele liberal.

Indiferent cine va reuși să treacă de „furcile” PNL Timiș pentru parlamentare, un lucru e cert. Un loc eligibil de senator – poate singurul, dacă liberalii nu reușesc să-și pună în ordine problemele de organizare internă – îi va reveni senatorului de Timiș Vasile Blaga, dacă acesta îl va dori. „Ar fi onoare ca președintele partidului să vrea să candideze din nou la noi. Poate vrea, poate nu vrea… Sunt situații în care excepția întărește regula”, afirmă Dan Popa. Cât despre restul potențialilor candidați, ei ar trebui să aibă o calitate esențială. „Nu poți ști a priori dacă o persoană va avea rezultate sau nu. În politică e greu. Cineva poate avea o mulțime de calități, dar să nu poată rezona cu cetățenii. Nu înseamnă că acei oameni sunt de înlăturat, dar trebuie să tragem învățătură de minte din aceasta și să nu-i mai punem în postura de candidați. Nu e vorba de charismă, ci de un lucru foarte complex: de capacitatea de a rezona cu cetățenii”, a conchis Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

1 minut ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

54 de minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

20 de ore ago