Categories: Social

Protest pe Podul Decebal! Contre verbale cu jandarmii / FOTO

Câteva zeci de timișoreni au răspuns, miercuri după-amiază, apelului făcut de Corneliu N. Vaida și au venit să protesteze împotriva schimbării numelui Podului Decebal. Acțiunea s-a desfășurat fără autorizație, între protestatari și jandarmi având loc și un schimb de replici. UPDATE: Revoluționarul Lucian Căldăraru (PNL) a anunțat că va amenda HCL prin care s-a schimbat denumirea podului.

În penultimul plen al vechiului CL, consilierii au votat o hotărâre privind „redenumirea unor poduri peste Bega din Municipiul Timişoara”. Conform acesteia, vom avea, printre altele, Podul Traian, în loc de Podul Decebal, situat între Bd. Revoluţiei din 1989 şi Bd. 3 August 1919. Schimbarea denumirii podului a stârnit reacții adverse în rândul revoluționarilor, unii dintre ei semnând chiar o scrisoare deschisă prin care cer primăriei să păstreze Podul Decebal, în amintirea momentelor fierbinți de la Revoluția din Decembrie 1989. Corneliu N. Vaida a invitat timișorenii la protest, miercuri după-amiază, anunțând, de la bun început, că nu va solicita autorizație, „fiindcă nici în 17 Decembrie ’89 nu am cerut aprobarea nimănui de a protesta în stradă!”. În jur de 40 de timișoreni au răspuns apelului lui Vaida și au venit să protesteze. Pe pod au venit, așa cum era de așteptat, și jandarmii, între cele două părți având loc un schimb de replici. Jandarmii au încercat să le explice oamenilor că nu au autorizație, răspunsul cestora fiind că acțiunea lor poate fi asimilată, de exemplu, unui flash mob. Câteva minute mai târziu, jandarmii s-au retras,continuând să supravegheze de pe margine protestatarii.

„Noi dorim să păstrăm istoria. Pe acest pod, numit Decebal, au murit niște oameni și alții au fost arestați, ajungând în beciurile pușcăriei Popa Șapcă. Acei oameni, inclusiv eu, am ieșit în stradă ca să aducem democrația, să schimbăm ceva în țara aceasta. Ne săturasem de întuneric, de rece, de foame, de constrângeri. Am ieșit în stradă să cerem ceva și s-a răspuns cu focul armelor. Pe acest pod și la poarta acelui parc (n.r. – Parcul Poporului) au murit oameni. (…) O parte dintre ei nu au avut parte nici de groapă, au fost arși și aruncați la groapa de gunoi. Noi ne-am adunat aici pentru că tovarășul Kim Robu, și îmi asum cuvintele, dorește să schimbe istoria Timișoarei. Nu se poate așa ceva, Podul Decebal rămâne Podul Decebal. Cât trăim noi, cei care am ieșit în 89 pe stradă, va rămâne Podul Decebal (…) Să schimbe numele Pasajului Michelangelo, că el l-a înfăptuit”, a spus unul dintre protestatari.

Corneliu Vaida, inițiatorul protestului, spune, la rândul lui, că a depus mai multe documente pentru păstrarea numelui podului. „Noi dorim să nu se schimbe denumirea acestui pod din Decebal în Traian, denumire care se pare că așa fost decisă prin hotărârea Consiliului Local, lucru cu care noi, revoluționarii, nu suntem de acord. Nu numai revoluționarii, ci și o mare parte din cetățenii Timișoarei nu sunt de acord, deoarece pe acest pod s-a vărsat sânge de martir, aici au fost primele împușcături ale Revoluției din 1989. Este denumirea unui pod care a intrat în istoria România (…) Atât eu, cât și alte organizații am depus cerere la Primăria Timișoara, în atenția domnului primar, cât și în atenția CL, am depus o cerere împotriva HCL și la Prefectură și vom continua toate demersurile legale pentru a ne atinge scopul”, a spus Vaida.

La protest a apărut, la un moment dat, și revoluționarul liberal Lucian Căldăraru. În urma alegerilor din 5 iunie, acesta va deveni consilier local. El le-a spus celor prezenți că nu a venit la protest în calitate de politician și că „probabil, cel mai sigur” va depune un amendament pentru păstrarea denumirii podului. Important de menționat este că numele de Decebal nu este… cel original. În trecut, podul a mai fost cunoscut sub denumirile: Liget-uti hid, Parkstrassenbruke și Podul de pe aleea Parcului.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

4 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

7 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

7 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

8 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

8 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

8 ore ago