Categories: Social

Relicva a Sfantului Anton de Padova, donata Bisericii Millenium din Timisoara

O relicvă a Sfântului Anton de Padova se găsește, de acum, la Timişoara, în Biserica Romano-Catolică Millennium. Ea a fost donată de un dirijor și muzician italian stabilit de mai multă vreme în orașul de pe Bega.

Una dintre cele mai frumoase biserici din Timișoara găzduiește acum și o relicvă sfântă. Aceasta aparține unuia dintre cei mai iubiți sfinți ai lumii creștine, Anton de Padova și a fost donată bisericii Millenium de dirijorul italian Enrico Canata. Muzicianul a căutat mult timp relicva și, într-un târziu, grație perseverenței sale, a reușit să-și îndeplinească visul. „Este 100% autentică, fiind probată de un sigiliu de la Vatican. M-am gândit să ne bucurăm nu numai noi, în casă, ci toată comunitatea italiană, dar nu numai ea. Din acest motiv am făcut-o cadou Bisericii Millenium”, spune Canata. El locuiește în Timișoara de 24 de ani și spune că aici este, acum, casa lui, iar în Italia a ajuns să meargă ca… turist. De duminică, 12 iunie, relicva Sfântului Anton de Padova a fost așezată în frumoasa biserică din cartierul Fabric, în timpul liturghiei solemne oficiate de preotul prof. acad. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București.

Sfântul Anton s-a născut pe 15 august 1195, în Lisabona, primind la botez numele Ferdinand. La 15 ani a mers la mănăstirea Coimbra, unde a citit zi de zi Sfânta Scriptură, astfel încât Papa Grigore al IX-lea l-a numit „Chivotul Testamentului” fiind sigur că, dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, tânărul ar fi scris-o din memorie. Cu toată împotrivirea profesorilor şi a familiei, Ferdinand cere şi primeşte haina franciscană, schimbându-şi numele în Anton. Se alătură unui grup de misionari care mergea spre Maroc şi, fericit, pune piciorul pe pământul Africii. Aici însă, boala de care suferea, hidropizie, începe să-l chinuie foarte tare, astfel că șeful grupului de misionari îi porunceşte să se întoarcă în Portugalia. O furtună violentă îndreaptă corabia spre Sicilia şi fratele Anton este primit în mănăstirea franciscană din Messina. Ajunge apoi la o mănăstire din provincia Romagna, unde petrece mult timp în reculegere şi rugăciune. Locul de plecare al expediţiilor sale este oraşul Padova, lângă care avea o locuinţă răcoroasă, între ramurile mari ale unui nuc. Pe 13 iunie 1231, Anton se afla la mănăstirea Camposanpietro și, simţindu-se foarte rău, a cerut să fie adus în Padova. La numai un kilometru de oraș însă, Anton a închis ochii pentru totdeauna. El a fost sanctificat un an mai târziu, iar în 1946 Papa Pius al XIIlea l-a declarat pe Sfântul Anton de Padova învăţător al Bisericii, cu titlul de „Doctor Evangelicus”.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

12 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

14 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

16 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

16 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

17 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

18 ore ago