Categories: Social

Saptamana verde pentru mediu! Universitatea de Vest traieste… ecologic

O săptămână verde! Asta le propune UVT studenților, dar și timișorenilor care vor să trăiască într-un mediu curat, sănătos și echilibrat. Este vorba despre o serie de acțiuni dedicate protejării mediului, care se axează atât pe conștientizarea cetățenilor, dar și pe tehnologiile pentru gestionarea și procesarea deșeurilor. Din păcate, Timișoara mai are de lucru până când va putea să se bucure din plin de beneficiile reciclării.

„Săptămâna Verde de la UVT” a debutat sâmbătă, 18 iunie, cu o pedalare de 42 km. „Ciclismul pentru toți” a pornit de la Universitatea de Vest, traseul ajungând până la Unip și înapoi la Timișoara. Seria de evenimente ca continua până pe 24 iunie. „Pentru noi este doar o primă săptămână dintr-un lung șir de evenimente de acest tip. Fiecare facultate și fiecare departament au contribuit separat. Au fost campanii de plantare de arbori, conferințe, colectare selectivă, de asemenea au existat discuții despre valoarea pe care o acordăm mediului înconjurător. În această săptămână vrem să facem ceva deosebit. Workshopurile pe care le-am propus sunt interactive și ne-am propus să aducem în același spațiu studenți, profesori și invitați pentru a discuta despre modul în care folosim resursele la locul de muncă”, au anunțat organizatorii evenimentului. Un alt element important al „Săptămânii Verzi de la UVT” este Conferința EcoEnergy 2016 – Echipamente, tehnologii și soluții de mediu & energie regenerabilă.

Totuși la Timișoara, dar și în județ mai e de muncă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. „Suntem printre primii care am construit o stație de sortare care ne permite să facem un combustibil cu valoare energetică. În concepția noastră, pentru a schimba mentalitatea omului trebuie să pornești de la copil ca să ajungi să fii în stare să controlezi generarea deșeurilor. RETIM colectează zilnic 500 de tone de deșeuri, din care 450 în Timișoara. Problema fundamentală nu este colectarea, problema fundamentală, legată de poluare și protejarea mediului, este ce faci cu deșeurile după ce le-ai colectat. (…) Noi nu suntem gestionari de deșeuri, ci gestionari de resurse”, a explicat Gheorghe Para, directorul general al RETIM. De asemenea, acesta a declarat că prin procesarea deșeurilor, compania pe care o reprezintă ar putea să reducă consumul anual al Colterm cu 20%. Din păcate, acest lucru nu este posibil, pentru că stațiile care ar trebui să facă această prelucrare a deșeurilor nu sunt gata și nu se știe când și dacă se va obține finanțare pentru ele.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” a pus în funcțiune un aparat RMN achiziționat cu fonduri europene, prin ADR Vest

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara” a pus în funcțiune un RMN…

13 ore ago

Centura Vest e blocată din nou. ARL Cluj a contestat din nou pe acest proiect

Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat…

13 ore ago

USR: Bazele sportive, precum Arena Viola, administrate de la București trebuie să revină Timișoarei

USR va lupta în Parlament pentru transferul tuturor bazelor sportive deținute de ministere la administrațiile…

14 ore ago

Alfred Simonis dă asigurări: “Poli nu moare!”. Liderul CJ Timiş s-a întâlnit cu rectorul Florin Drăgan şi reprezentanţi ai Druckeria

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…

17 ore ago

RETIM și ADID demarează o campanie gratuită pentru colectarea deșeurilor voluminoase în cartierele Timişoara

O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…

17 ore ago

Sondaj INSCOP: PSD, lider detaşat, AUR pe locul II, la distanţă apreciabilă de PNL, locul III

Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…

18 ore ago