Categories: Primăria Timişoara

Inca trei noi cetateni de onoare la Timisoara: un inginer fost prefect, un chimist si un celebru coregraf

Consilierii locali vor vota, în viitorul plen, trei proiecte de hotărâre privind acordarea a încă trei titluri de cetățean de onoare al Timișoarei. Vor primi această distincție Decebal Anastastescu, unul dintre cei mai buni ingineri „structuriști” pe care i-a avut România, Viorica Bălan, un renumit inginer chimist, și mult premiatul coregraf Marcel Botscheller.

Spitalul Județean din Timișoara, Podul Michelangelo sau hotelul Continental sunt doar trei dintre construcțiile de referință ale Timișoarei, ale căror structuri de rezistență au fost proiectate de prof. dr. ing. Decebal Anastasescu. Născut în 27 iunie 1926, în Lugoj, Decebal Anastasescu este unul dintre oamenii care au pus consistent umărul la istoria recentă a Timișoarei. Șef de promoție al Facultății de Construcţii a Institutului Politehnic, după absolvire a început o carieră didactică, dar în 1959 a fost îndepărtat din învăţământ din motive politice. Din 1951 a început activitatea de proiectare. „În urma cutremurului din 1977 a elaborat propuneri de modificare a condiţiilor seismice pentru proiectare în zona Timişoara. În urma cutremurelor bănăţene din 1991 a elaborat proiecte de consolidare şi iniţiative pentru reducerea riscului seismic care afectează construcţiile (…) Este autorul a peste 30 de proiecte, multe fiind soluţii de performanţă inginerească”, se precizează în referatul prin care se propune acordarea titlului de cetățean de onoare al Timișoarei către reputatul inginer. În 1990, Decebal Anastasescu a fost, timp de câteva luni, prefect al județului Timiș.

Viorica Bălan este inginer chimist și, timp de peste 30 de ani, a lucrat la Combinatul Petrochimic „Solventul” . A avut o contribuţie majoră la înfiinţarea, în 1997, a Filialei Timiş a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, fiind aleasă secretar general al acestei structuri. De numele său este legată elaborarea unor tehnologii avansate în domeniul solvenţilor organici şi al plastifianţilor pentru fabricarea de mase plastice. A iniţiat numeroase acţiuni menite să stimuleze învăţarea continuă şi spiritul inovator. Calităţile sale s-au făcut remarcate mai ales după 1989, când a organizat primele cercuri profesionale ale AGIR din Timişoara. Pe baza propunerii sale, se organizează anual Săptămâna Calității Timişorene. În prezent, Viorica Bălan este preşedinte al Societăţii de Vest pentru Calitate din AGIR. „Având în vedere toate elementele enumerate mai-sus, propunem acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara doamnei Viorica Bălan, pentru îndelungata şi rodnica sa activitate în slujba comunităţii inginereşti din ţara noastră”, este notat în referatul proiectul de hotărâre.

Marcel Botscheller este cel de numele căruia se leagă, de 45 de ani, existența celei mai premiate formații de dans clasic și modern din România. Este vorba despre Reflex, înființată în 1971 la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara. Formația are un palmares impresionant, cu distincții câștigate la concursuri din. întreaga Europă. În coregrafia lui Botscheller, Reflex are în repertoriu 40 de montări din mai multe genuri coregrafice: clasic, contemporan, modern, caracter, show-revue, burlesc, folclor internaţional, jazz-ballet, majorete etc. Din 1968, Marcel Botscheller a activat, ca balerin sau coregraf, la Consiliul Judeţean al Sindicatelor, Clubul Cultural CFR, Ansamblul Profesionist Banatul, Şcoala de Arte, secţia de estradă a Operei Române, Teatrul Maghiar şi Teatrul German etc. Cu fiecare dintre acestea a primit nenumărate premii şi distincţii, fiind decorat şi cu Meritul Cultural. „Prin activitatea artistică desfaşurată cu dăruire și pasiune a reușit să promoveze pozitiv în plan internațional imaginea României şi a Timişoarei. Având în vedere toate elementele enumerate mai-sus, propunem acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara domnului Marcel Nicolae Botscheller, personalitate a activităţii artistice timişorene si româneşti”, scrie în referatul care însoțește proiectul de HCL.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

10 minute ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

12 minute ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

2 ore ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

20 de ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

23 de ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

23 de ore ago