Incredibil: Ziua Timisului, mare sarbatoare cu… circuit inchis, alocutiuni si olarit

Am vrut neapărat o sărbătoare, dar ce facem cu ea, mai ales dacă e la prima ediție?O ținem, de exemplu, într-o sală de 100 de locuri și pe holurile Palatului Administrativ, cu alocuțiuni și vernisaje. Este vorba despre Ziua Timișului, instituită în acest an. Noul președinte al CJ, Sorin Grindeanu, spune că abia a aflat de ea și ca la anul va fi mai bine.

La finele lunii februarie 2016, plenul CJ a aprobat, după unele discuții, o nouă sărbătoare: celebrarea, în 28 iulie, a Zilei județului Timiş. Data a fost aleasă, conform referatului proiectului, deoarece în 28 iulie 1919 a fost instaurată administraţia românească în judeţul Timiş, fiind instalat în funcţia de prefect dr. Aurel Cosma, care a preluat administraţia în numele statului român în judeţul Timiş, Timişoara şi în zona din fostul comitat Torontal, care a revenit României prin hotărârile Conferinţei de Pace de la Paris. Teoretic, ar trebui să fie sărbătoare în întreg județul. Practic, ziua va fi marcată aproape… inexistent. Singurele evenimente vor avea loc în fața, pe holurile și în sala multifuncțională a Palatului Administrativ!

În program figurează un concert al fanfarei Fanfara Pro Amiciția, „prezentarea semnificației zilei de 28 iulie” sau „alocuțiuni ale reprezentanţilor autorităţilor locale”. Sunt programate o expoziție de heraldică, una de documente vechi ale județului Timiș și blazoane nobiliare, dar și demonstrații de olărit și sculptură în lemn, precum și o expoziție Popa’s. La ora 18 va începe, în Sala Multifuncțională, un spectacol al Ansamblului Banatul, cu soliștii Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă şi Carmen Bucoviceanu. Noul președinte al CJ Timiș, Sorin Grindeanu, recunoaște că nu e ce ar trebui să fie. „Abia am aflat de ziua județului. Ea va fi marcată, dar nu la nivelul pe care mi-l doresc. Vor fi vernisaje, expoziții… Evenimentul nu a fost însă bugetat la nivelul pe care mi-l doresc. Vom vedea anul viitor ce va fi”, a declarat Grindeanu. Până la anul, dacă vreți să vă celebrați județul, nu vă rămâne decât să treceți pe la CJ, în după-amiaza zilei de 28 iulie. E cam ca la Primăria Timișoara, care a vrut neapărat să aibă Ziua Pensionarilor și Ziua Majoraților, la care publicul a fost sublim, dar… a lipsit aproape cu desăvârșire.

Citiți și: Majoratii au lipsit… de la ziua lor! / FOTO

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

O oră ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

3 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

3 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

6 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

7 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

7 ore ago