Categories: Primăria Timişoara

Podul Decebal ramane Podul Decebal! Se cauta strada… Burebista

Primarul Nicolae Robu admite că a greșit când a vrut să schimbe denumirea Podului Decebal și promite modificarea hotărârii de consiliu local din luna mai în care se stabilea acest lucru. Între timp, a avut loc și un protest în stradă pe această temă. Lucrurile continuă însă să fie haotice în domeniul denumirilor de artere și poduri din Timișoara.

La finele lunii mai, Consiliul Local Timișoara a adoptat o hotărâre privind „redenumirea unor poduri peste Bega (…) atribuirea de denumiri la patru străzi, respectiv patru tronsoane de prelungire străzi şi schimbarea de denumiri la două străzi, respectiv o piaţă”. Conform acesteia, printre mai multe modificări s-a numărat și cea a a denumirii Podului Decebal, care ar fi urmat să devină Podul Traian. Schimbarea a stârnit imediat nemulțumirea revoluționarilor, iar unul dintre ei, Corneliu N. Vaida, a organizat și un protest la care au participat câteva zeci de persoane. „Dorim să nu se schimbe denumirea acestui pod din Decebal în Traian (…) Nu numai revoluționarii, ci și o mare parte din cetățenii Timișoarei nu sunt de acord, deoarece pe acest pod s-a vărsat sânge de martir, aici au fost primele împușcături ale Revoluției din 1989. Este denumirea unui pod care a intrat în istoria României (…) Atât eu, cât și alte organizații am depus cerere la Primăria Timișoara, în atenția domnului primar, și în atenția CL, am depus o cerere împotriva HCL și la prefectură”, a explicat Vaida.

Demersul a avut succes, iar în ultimul plen, primarul Nicolae Robu a admis că s-a pripit cu schimbarea de denumiri. În viitorul plen se va reveni cu un proiect de hotărâre care va schimba… schimbarea, în sensul că Podul Decebal își păstrează denumirea. Vor fi făcute însă și alte modificări. „Am făcut angajamentul în ședința de consiliu local că Podul Decebal se va numi în continuare Podul Decebal, dar vom face o ajustare a denumirilor de străzi și de poduri, inclusiv în acest areal din vecinătatea Pieței Traian, astfel încât să fie foarte limpede pentru cetățeni unde este un pod cu un anumit nume, prin relaționare cu străzile din zona podului, prin cea mai importantă dintre străzi, cum este logic să fie”, spune Robu. Edilul e convins că această măsură va face puțină ordine în haosul din nomenclatorul stradal. „Acum este o harababură totală în ceea ce privește denumirile de poduri și de străzi. Am constatat că timișorenii nu știu cum se numesc anumite poduri și sunt induși în eroare de faptul că, spre exemplu, strada Ștefan cel Mare este în zona Traian, iar Podul Ștefan cel Mare este exact în partea cealaltă, în zona Gării de Nord. Am dat un exemplu, dar putem găsi mult mai multe”, a mai declarat primarul.

Podul Decebal rămâne cu aceeași denumire și avea și bulevard! „Vrem să rezolvăm problema Podului Decebal, ca să nu fie tensiuni în oraș, pentru că admit că a fost greșită schimbarea numelui podului. Lăsăm Podul Decebal cu numele Decebal și bulevardul care trece peste el va primi numele de Bulevardul Decebal. Vom avea o stradă importantă chiar în zonă, cu numele 3 August, legată de traseul pe care au trecut trupele românești când au intrat în Timișoara, în 3 august 1919. Piața Traian știe toată lumea unde este, iar Podul Traian este podul de la Maria. E aberant. Podul Traian va fi în apropierea Pieței Traian, în intenția inițială ar fi fost în locul Podului Decebal, dar nu e bine. Podul de la Badea Cârțan se va numi Podul Traian”, a mai explicat Nicolae Robu. Și mai e ceva: dacă Decebal are și pod și va avea și stradă, trebuie făcut ceva și în privința lui Burebista! „Trebuie să găsim o stradă importantă care să primească și numele Burebista, pentru că este a treia mare personalitate a antichității poporului român”, a conchis primarul Timișoarei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

3 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

3 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

3 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

5 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

5 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

6 ore ago