Categories: Sănătate

Mancarea pacientilor de la Judetean e in aer! Firma care a castigat licitatia nu mai poate face livrari, se cauta alta

Pacienții internați în Spitalul Județean vor primi mâncare de la o altă firmă decât cea care a câștigat licitația organizată de unitatea sanitară. SC Dio Eden SRL are autorizația suspendată de către DSV, așa că nu mai poate asigura cateringul. De la 1 august, de când livrarea hranei a revenit acestei firme, au existat mai multe plângeri.

De la 1 august, livrarea hranei peste pacienții internați la Județean trebuie asigurată de SC Dio Eden SRL, firma care a câștigat licitația în fața altor trei competitori. Lucrurile n-au mers deloc bine: s-au încurcat secțiile, porțiile, orarele n-au fost respectate, astfel că la unii pacienți cina a ajuns mult după ora 21. Reclamațiile au vizat atât calitatea mâncării, cât și condițiile în care își desfășura activitatea firma respectivă, „într-un subsol al unei case situate pe str. Cluj – colț cu str. 1 Decembrie, în locația unei foste patiserii”. Marius Craina admite că au fost probleme. „Am avut adrese de la colegii de pe diverse secții, au fost multe nemulțumiri în prima săptămână. Ulterior, situația s-a îmbunătățit, mâncarea a fost livrată la ore mai bune, mâncarea corespundea, pe zi ce trecea se îmbunătățea sistemul de livrare a hranei. Am fost în permanență în legătură cu reprezentanții firmei”, spune directorul SCJUT.

Cu toate ajustările pozitive care, susține Craina, au avut loc, în cea de-a doua săptămână a contractului, firma a rămas fără autorizație de la Direcția Sanitar-Veterinară! Asta, deși, spune același Marius Craina, DSV transmisese, la solicitarea spitalului, că totul era în regulă și existau toate avizele. Dio Eden a anunțat, pe 4 august, Spitalul Județean că din 9 august îi va fi suspendată activitatea. „În aceste condiții, am fost puși în situația de a demara o nouă procedură, una de negociere directă, în vederea identificării unei alte firme care să asigure serviciile de catering timp de șase luni. Mâncarea trebuie asigurată, avem 600-700 pacienți internați, cărora li se adaugă medicii care fac gărzi. În acest moment, Dio Eden livrează în continuare mâncarea până la încheierea procedurii de negoicere directă. Este prevăzută în contract o situație de acest gen”, mai spune Marius Craina. Conform acestuia, „99%, de sâmbătă, 13 august, va livra altcineva mâncarea”.

Cei de la DSV afirmă, pe de altă parte, că au mers în control la firma respectivă după ce aceasta a trimis, pe 29 iulie, deci cu trei zile înainte de a-și începe contractul cu Spitalul Județean, o notificare referitoare la un program de modernizare și extindere. „Ei au fost autorizați pe o capacitate de aproximativ 200 de porții de mâncare, pe care le-au livrat la un spital privat, unde nu au fost sesizări și reclamații. În 29 iulie, au făcut solicitare pentru a intra într-un program de extindere și modernizare, prezentând un contract de prestări servicii către un alt spital. Ne-am dus în control și am spus că suntem de acord cu acest program, dar cu suspendarea activității. Am decis suspendarea activității la solicitarea lor. În spațiul respectiv, ei nu putea pregăti cele 1.000 de porții”, afirmă directorul adjunct al DSV, Daroczi Csaba. Conform acestuia, Spitalul Județean ar fi trebuit să facă, la rândul lui, verificări suplimentare. „Firma a participat la licitație era dreptul ei, doar că nu avea capacitate pentru 1400 de porții de mâncare. Capacitatea ei era de 200-300 de porții. Spitalul care i-a atribuit acest contract avea obligația să verifice. Activitatea firmei este suspendată timp de o lună, după care se va face o verificare”, mai spune Daroczi.

La licitația organizată de SCJUT și pornită în luna aprilie s-au prezentat patru firme. Criteriul de atribuire a fost prețul cel mai mic, care, în cazul societății câștigătoare, este de aproximativ 11 lei pentru un meniu. Suma include atât mâncarea, cât și serviciile furnizate. „Nu era problema noastră să verificăm dacă firmele erau acreditate. Ele au prezentat toate documentele solicitate în caietul de sarcini de la licitație. Nu vă pot răspunde la întrebarea de ce aveau capacitatea de 240 de porții, dar pot să livreze 600-700”, afirmă Marius Craina. Furnizarea hranei este externalizată din 2006 la Spitalul Județean. Până acum, de acest serviciu s-a ocupat o firmă care pregătea mâncarea în bucătăria unității sanitare. La începutul anului însă s-a stabilit însă ca hrana să fie livrată în sistem catering, considerat mult mai igienic.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

2 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

5 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

7 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

8 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

8 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

9 ore ago