Categories: Cultura

Jude, de neratat in noiembrie! FEST-FDR l-a adus la Timisoara pentru o seara

Unul dintre cele mai tulburătoare filme din ultimii ani, „Inimi cicatrizate”, realizat de Radu Jude, după scrierile lui Max Blecher, a fost prezentat în avanpremieră în România, la Timișoara, la FEST-FDR. Este o peliculă care naște întrebări și trezește viață acolo n-ar trebui să fie decât prăbușire.

„Inimi cicatrizate”, după textele lui Max Blecher, reface biografia tragică a lui Emanuel, un alter-ego al tânărului scriitor din România perioadei interbelice. Povestea începe în 1937, când Emanuel, un tânăr de 20 de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Luciditatea chirurgicală și pofta de viață invers proporțională cu dezastrul fizic al trupului devin, în filmul lui Radu Jude, proiecția la scară umană a prăbușirii istoriei în dezastrul provocat de entuziasmul antisemit al anilor premergători celui de-al doilea război mondial. Un dezastru care, în forme mai mult sau mai puțin diferite, se prefigurează și în prezent, ca o recrudescență cumplită a unei boli la fel de cumplite. E un film altfel, un film care mișcă resorturi interioare pe care, de multe ori, le ascundem adânc, tocmai pentru că știm că, odată mișcate, lucrurile vor căpăta o altă dimensiune. „M-a bucurat invitația pe care mi-a făcut-o FEST-FDR, și anume de a proiecta filmul «Inimi cicatrizate» în avanpremieră la Timișoara. Pe lângă faptul ca am mulți prieteni la Timișoara, cred că există lucruri în comun între dramaturgia de film și cea pentru scenă și sper ca între teatrul și filmul românesc să existe mai mult dialog decât există în prezent”, spune regizorul Radu Jude, care semnează și scenariul.

„Inimi cicatrizate” a câștigat, în luna august 2016, Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Locarno (Elveția) și a fost prezentat la Timișoara în avanpremieră națională. Proiecția a fost urmată de un dialog cu publicul, moderat de scriitorul Daniel Vighi, iar actorii Lucian Teodor Rus, protagonistul filmului, Dana Voicu și Ana Munteanu au răspuns întrebărilor venite din sală. Filmul este o producție Hi Film, în co-producție cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu Bord Cadre Films (Elveția), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Programului Media — Europa Creativă și Eurimages și va fi lansat în cinematografele din România în luna noiembrie.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

16 minute ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

47 de minute ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

3 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

4 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

14 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

14 ore ago