Categories: Cultura

Jude, de neratat in noiembrie! FEST-FDR l-a adus la Timisoara pentru o seara

Unul dintre cele mai tulburătoare filme din ultimii ani, „Inimi cicatrizate”, realizat de Radu Jude, după scrierile lui Max Blecher, a fost prezentat în avanpremieră în România, la Timișoara, la FEST-FDR. Este o peliculă care naște întrebări și trezește viață acolo n-ar trebui să fie decât prăbușire.

„Inimi cicatrizate”, după textele lui Max Blecher, reface biografia tragică a lui Emanuel, un alter-ego al tânărului scriitor din România perioadei interbelice. Povestea începe în 1937, când Emanuel, un tânăr de 20 de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Luciditatea chirurgicală și pofta de viață invers proporțională cu dezastrul fizic al trupului devin, în filmul lui Radu Jude, proiecția la scară umană a prăbușirii istoriei în dezastrul provocat de entuziasmul antisemit al anilor premergători celui de-al doilea război mondial. Un dezastru care, în forme mai mult sau mai puțin diferite, se prefigurează și în prezent, ca o recrudescență cumplită a unei boli la fel de cumplite. E un film altfel, un film care mișcă resorturi interioare pe care, de multe ori, le ascundem adânc, tocmai pentru că știm că, odată mișcate, lucrurile vor căpăta o altă dimensiune. „M-a bucurat invitația pe care mi-a făcut-o FEST-FDR, și anume de a proiecta filmul «Inimi cicatrizate» în avanpremieră la Timișoara. Pe lângă faptul ca am mulți prieteni la Timișoara, cred că există lucruri în comun între dramaturgia de film și cea pentru scenă și sper ca între teatrul și filmul românesc să existe mai mult dialog decât există în prezent”, spune regizorul Radu Jude, care semnează și scenariul.

„Inimi cicatrizate” a câștigat, în luna august 2016, Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Locarno (Elveția) și a fost prezentat la Timișoara în avanpremieră națională. Proiecția a fost urmată de un dialog cu publicul, moderat de scriitorul Daniel Vighi, iar actorii Lucian Teodor Rus, protagonistul filmului, Dana Voicu și Ana Munteanu au răspuns întrebărilor venite din sală. Filmul este o producție Hi Film, în co-producție cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu Bord Cadre Films (Elveția), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Programului Media — Europa Creativă și Eurimages și va fi lansat în cinematografele din România în luna noiembrie.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

13 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

14 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

16 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

18 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

18 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

18 ore ago