Categories: Primăria Timişoara

Pedalare cu scandal, de Saptamana Mobilitatii! Biciclista suparata: Sa vina Robu cu noi! / FOTO

N-a participat fizic la pedalarea de Săptămâna Mobilității, dar tot a fost personajul principal! Primarul Nicolae Robu a fost certat apăsat, în lipsă, de o biciclistă supărată pe felul în care, spune ea, înțelege municipalitatea să aibă grijă de comunitatea pe două roți. Mai mulți angajați ai PMT și viceprimarii Timișoarei au pedalat organizat prin oraș.

La Timișoara e în plină desfășurare Săptămâna Mobilității. Este vorba despre o acțiune inițiată de Uniunea Europeană, iar tema acestui an a fost „Mobilitate inteligentă şi durabilă. O investiţie pentru Europa”. Cercetările arată că oamenii care folosesc modalităţi active de transport sunt mai productivi în muncă şi se îmbolnăvesc mai rar. În plus, valorile proprietăţilor în oraşele cu facilităţi dezvoltate pentru biciclişti şi transport public tind să fie mai mari, iar copiii care merg pe jos sau cu bicicleta la şcoală au rezultate mai bune la învăţătură. Miercuri la prânz au ieșit la pedalat și câțiva angajați ai Primăriei Timișoara, alături de polițiști locali, dar și de viceprimarii Dan Diaconu și Farkas Imre. A lipsit însă primarul Nicolae Robu. „Se întâmplă destul de des să merg cu biciclete. Sunt familiarizat cu sistemul VeloTM și am renunțat chiar la bicicleta proprie, pentru că mi-e mult mai comod. Doar experiența personală nu este însă de ajuns aici, trebuie să gândim strategic cu privire la infrastructura pentru biciclete. În Planul de Mobilitate Urbană Durabilă am lucrat un an la rețeaua strategică de ciclism din Timișoara. Ea este prezentată pe larg, are un termen de implementare cât mai scurt și este finanțabilă din fonduri europene. Ne așteptăm la o îmbunătățire substanțială a infrastructurii de biciclism în perioada următoare”, spune Diaconu. „Vicele” liberal vine de multe ori la birou cu bicicleta, renunțând la mașina de serviciu.

Când să plece însă în pedalare, viceprimarul a dat nas în nas cu o biciclistă supărată. Tânăra a ajuns în fața primăriei și a cerut să vină Nicolae Robu. Foarte revoltată, ea a cerut chiar ca pedalarea organizată de municipalitate să nu mai aibă loc. „Ce-i cu mascarada asta? Să vină domnul Nicolae Robu să pedaleze cu noi. Ce-i asta? Asta e o prostie! Mergeți în birourile dumneavoastră! Nu vă prefaceți! Vopseaua de pe piste este o problemă. Să vină primarul Robu să vadă tot, asta e nemulțumirea mea. Nu se poate, e o prostie, trebuie sabotat acest eveniment! Este o minciună! Nu se poate așa ceva! Nu vreau să primesc amendă pentru că nu vreau să pedalez pe o asemenea prostie. Nu vreau să iau amendă, până nu se implementează toate pistele de biciclete și nu este totul pus la punct. Asta este dorința mea. Am primit amendă pentru că am pedalat prin centrul orașului. Stau la pândă după noi (polițiștii locali – n.r.)”, a spus Andrea Wolfer. „Nu ai alternativă pentru centru. Problema este legată de o primărie care se laudă cu o infrastructură de biciclete foarte serioasă și cu foarte mulți kilometri, care este o chestie ireală și nu există. Pistele sunt nepracticabile. Cum să ai tupeul să te lauzi cu ele? Propunerea mea ar fi să se poată pe străzile mici, cu sens unic, să se poată circula în ambele sensuri cu biciclete, să ai culoare speciale, ca să poți merge și prin centru, și să șteargă toate pistele periculoase. Deși nu se mai fac, ele încă există și sunt periculoase. Dacă nu mergi pe ele când plouă, îți iei amendă. Vopseaua asta este extrem de periculoasă, am picat de nenumărate ori pe ea. Ce faci? Dai în judecată primăria? Chestia asta e imposibilă în contextul României actuale. I-am trimis primarului mesaje pe Facebook și nu am primit niciodată un răspuns”, a completat Gabriel Amza, un alt biciclist supărat. Între timp, frumos încolonați, angajații PMT plecaseră în tură pe carosabil, sub supravegherea Poliției Locale.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

11 minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

23 de minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

32 de minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

O oră ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago