Categories: Primăria Timişoara

Tramvaiul are verde de la Bruxelles spre mallul din Calea Sagului! Nu se stie de cand

Stația de monitorizare a calității aerului de pe Calea Șagului poate fi mutată! Tramvaiul va putea ajunge la malllul din zonă, dar nu se știe exact de când. Linia de tramvaie este gata încă de anul trecut, dar lucrarea, realizată pe bani privați, a fost făcută fără toate avizele.

Lucrările de reamenajare a Căii Șagului, pe porțiunea dintre str. Ana Ipătescu și pasajul CF, au început în august 2015. Întâi a fost amenajat sensul giratoriu către viitorul mall, iar apoi s-a trecut la devierea liniei de tramvai. Aceasta ajunge în „curtea” centrului comercial. Întreaga investiție este plătită de investitorul sud-african și părea că totul va merge foarte repede. Lucrurile au luat o turnură neplăcută, după ce s-a constatat că lipsesc avizele la Marele Stat Major al Armatei și unul de la Ministerul Mediului, pentru extinderea liniei de tramvai, respectiv mutarea stației de monitorizare a aerului. În ianuarie a venit avizul de la Statul Major General. Aprobarea pentru mutarea stației a ajuns abia acum! „A venit avizul de la Ministerul Mediului pentru mutarea stației de măsurare a aerului din Calea Șagului, din cauza căruia o investiție de 1-2 milioane de euro, privată, făcută cu titlul de donație către Municipiul Timișoara, a stat circa un an nefolosită. Se intră în linie dreaptă și sperăm, cât mai grabnic, să ajungem să dăm în folosință acea extensie a sistemului de linii de cale ferată pentru tramvai”, a anunțat, vineri, primarul Nicolae Robu.

Stația de monitorizare a aerului va fi mutată în aceeași zonă, la câțiva zeci de metri distanță și trebuie căutată o firmă care să facă operațiunea. Când a fost mutată stația din Piața Libertății, primăria a trebuit să lucreze cu firma care a montat, cu aprobarea Comisiei Europene, toate acele stații în oraș. „Trebuie certificat de urbanism, trebuie autorizație, astea depind de noi. (…) N-am citit literă cu literă avizul, nu am remarcat să fie scris acolo că e obligatoriu să vină acea firmă. În orice caz, trebuie să atribuim noua locație, să se emită certificat de urbanism și autorizația de construcție”, a mai spus edilul. Ce tramvai va circula pe acolo? Încă nu se știe. Încă de la deschiderea mallului, la finele lunii martie, timișorenii au primit flyere în care erau anunțați că pot ajunge acolo inclusiv cu tramvaiele 7 și 2. „În momentul de față este vorba despre tramvaiul 7, dar în timp probabil că vom face mai mult decât atât, vom asigura și un racord și al liniei 9 și un racord al oricărui alt tramvai. Este în analiză și o posibilă extindere a liniei 9 pe Calea Șagului, pe mijlocul Căii Șagului, dar, evident, pe o formulă carosabilă”, a conchis primarul Timișoarei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

3 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

4 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

5 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

5 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

6 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

6 ore ago