Senatoarea PSD Ecaterina Andronescu vede rectorii ca pe niște superoi: ei pot conduce și universități, pot să muncească și în Parlament. Andronescu nu e de acord cu solicitările studenților privind introducerea incompatibilității între statutul de rector și demnitatea de parlamentar. De aceeași părere este și liberalul Marilen Pirtea rector UVT și candidat pentru un scaun de deputat.
Asociaţia Studenţilor din România a cerut recent eliminarea posibilităţii ca un parlamentar să fie şi rector al unei universităţi, susținând că doar așa se poate elimina politizarea învățământului. De altfel, Legea Educației prevede această incompatibilitate, însă printr-o Ordoanță de Urgență, Guvernul Ponta a modificat articolul respectiv. Prezentă vineri la Timişoara, fostul ministru al Educației, actualmente senatoare PSD, Ecaterina Andronescu a susţinut, aşa cum era de aşteptat că nu ar exista absolut nicio problemă între a fi şef de universitate şi trimis al poporului la Bucureşti. Mai mult, o asemenea dublă postură ar fi excelentă pentru ambele părţi! „Eu cred că un rector poate fi şi parlamentar, mai mult este o onoare ca o asemenea persoană să fie aleasă în parlament. În plus, un rector care e şi parlamentar poate să susţină mult mai bine proiectele de lege care vizează învăţământul, interesele mediului universitar. Care este problema? Eu nu am dus niciodată politica la universitate!”, a declarat Andronescu. Mai mult, ea vede rectorul ca o persoană care poate munci o zi întreagă fără pauză: „Ziua are 24 de ore, un rector poate fi şi ales, poate fizic să facă faţă”.
Ecaterina Andronescu se plasează astfel în aceeași tabără cu rectorul UVT, Marilen Pirtea, candidat PNL pentru un scaun de deputat. Coincidența face ca o altă instituţie timişoreană, Universitatea Politehnica, să fi trecut printr-o situaţie similară, în urmă cu câţiva ani, atunci când chiar actualul primar al oraşului, Nicolae Robu, era şi senator şi rector. Deşi în 2011 intrase în vigoare noua Lege a Învăţământului, care stabilea incompatibilităţi între cele două funcţii, conducerea de atunci a Senatului decisese că Robu nu era în incompatibilitate. În aceeași situație se afla la acea oră chiar și Andronescu, care deținea și funcția de rector al Politehnicii din București. Deşi nimeni nu spune, în vremea în care aveam la Timişoara rector-parlamentar, oamenii din cadrul instituţiei ajungeau să lucreze în weekend sau noaptea, fugind cu actele la semnat în perioada în care şeful lor ajungea pe la universitate, în afara programului aglomerat cerut de statul de senator.
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…