Scara de 1,15 milioane de euro pentru pompieri nu are… pompa! Situatia trebuie rezolvata pana in decembrie

Macara pentru intervenții la 70 de metri înălțime vom avea, dar, în acest moment, nu se știe dacă va putea fi folosită. Asta, pentru că nu există o pompă îndeajuns de puternică să împingă scara! Utilajul costă peste 1,15 milioane de euro și trebuie să ajungă la Timișoara la jumătatea lunii decembrie.

În mai 2016, reprezentanții Consiliului Județean Timiș semnau contractul pentru o autospecială de intervenție și salvare la înălțime (70 +/- 2m), care trebuie să ajungă la ISU Banat. Licitația pentru achiziționarea utilajului a fost câștigată de DMV Aviatech, care a câștigat în dauna Bronto Skylift Finlanda. CJ Timiș trebuie să plătească pentru macaraua specială 5,2 milioane de lei, aceasta urmând să fie livrată, conform contractului, până în 15 decembrie 2016. Situația s-a complicat însă pe parcurs, așa că e posibil ca platforma de lucru să nu poată fi utilizată prea curând de pompieri. Lipsește o pompă, care împinge scara la mari înălțimi, și nici nu e clar dacă aceasta va fi disponibilă în scurt timp. Cel puțin asta susține Traian Stancu, vicepreședintele CJ Timiș. „Producătorul mașinii spune că nu se mai fabrică pompa care să împingă scara. La mașina de pompieri s-a făcut licitația, există producător, dar nu există pompă pentru a împinge scara. Dacă nu livrează mașina, conform contractului, producătorul va plăti despăgubiri”, a declarat Stancu. Acest utilaj ar trebuie să le permită pompierilor acces la intervenții la mare înălțime. El are atât o platformă pentru salvarea persoanelor, cât și un spațiu care le permite pompierilor să acționeze pentru stingerea incendiilor. În prezent, în Timișoara sunt două utilaje cu autoscări metalice, care pot ajunge la 33 de metri. Cea mai nouă dintre ele are 32 de ani.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Primăria Timișoara a finalizat lucrările de reabilitare de la fosta școală 28

La mai mult de un an de când a terminat de reparat acoperișul clădirii, Primăria…

10 ore ago

Muzică de handpan și atelier de mandale printre Aripi! O expoziție de neratat

Mandala este o cosmogramă mistică ce concentrează energie spirituală și pentru cel care o creează,…

12 ore ago

Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri

Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la…

13 ore ago

Primăria oferă STPT un cămin pentru găzduirea șoferilor și vatmanilor din afara orașului. Societatea va trebui să îl renoveze

Societatea de Transport Public Timișoara primește cadou, de la Primărie, un cămin vechi și nefolosit,…

14 ore ago

Primarul Fritz nu e mulțumit de calitatea coșurilor de gunoi care au costat mii de lei bucata

Calitatea coșurilor de gunoi pe care Primăria Timișoara a dat mii de lei pe fiecare…

14 ore ago

A sărit de la etajul 2 sperând să scape de polițiști însă a ajuns… la spital

Fuga are picioare scurte, spune un vechi proverb care se aplică perfect și în acest…

15 ore ago