Categories: Invatamant

In aer! Comisia de Etica a UVT, despre doctoratul lui Kovesi: are 5% similitudini cu alte texte

Cazul acuzaţiilor de plagiat lansate asupra tezei de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, este atât de complicat încât a fost imposibil de convocat o comisie de specialişti care analizeze lucrarea. Comisia de etică a UVT a fost nevoită să analizeze, cu un program informatic, textul. Concluziile arată că acuzaţiile se susţin doar parţial, pentru 5 procente din teză. Un răspuns clar… da sau nu, e plagiat, nu a fost emis.

Comisia de Etică şi Deontologie Profesională a UVT nu a emis un verdict clar asupra tezei de doctorat a Codruţei Kovesi, dacă aceasta este plagiat sau nu. Comisia nu a fost capabilă să constituie o comisie de specialişti din domeniul juridic şi universitar care să citească respectiva teză şi să dea un verdict. „Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a consultat toate documentele puse la dispoziție de autorii sesizării și de persoana vizată şi a urmat toate procedurile legale pentru a analiza sesizarea menţionată mai sus. Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a făcut toate demersurile legale în vederea constituirii unei comisii de specialişti în Drept penal, conferenţiari sau profesori universitari, coordonatori de doctorat, care ar fi putut să analizeze, în raport cu sesizarea, teza de doctorat menţionată mai sus. În urma acestor demersuri, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a constatat că nu s-au întrunit condițiile de a forma o comisie de specialiști, care ar putea să analizeze, în raport cu sesizarea, teza de doctorat”, a anunțat Corina Ilin, președintele Comisiei de Etică şi Deontologie Profesională din UVT.

Cum un verdict trebuia dat, comisia din cadrul UVT a fost nevoită să apeleze la o variantă alternativă de analiză a tezei, una „extrem” de neutră, mai precis un program informatic care poate face asemenea analize. Calculatorul a decis că sunt probe de plagiat pentru aproximativ 5% din textul integral al lucrării. „Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a analizat modul de redactare a tezei de doctorat în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI nr. 2567/13.10.2016, verificând fiecare paragraf din teză ce face obiectul sesizării și comparându-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate. În urma comparaţiei au fost excluse situaţiile în care s-a preluat identic din texte legislative (cf. Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor, art. 9 litera b) textele legale nu se bucură de protecția dreptului de autor) şi rândurile identificate ca fiind similare cu lucrări publicate ulterior susținerii tezei de doctorat analizate. Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a constatat că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse. Având în vedere că teza de doctorat supusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri (…) reprezintă un grad de similaritate de 4,9% (…) Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT concluzionează că sesizarea este nefondată pentru 4.141 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate și parțial fondată pentru restul”, se mai spune în documentul semnat de Corina Ilin.

Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) din Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a solicitat prin adresa 24205/167 CSUD/19.10.2016 Comisiei de Etică și Deontologie Profesională din UVT analiza tezei de doctorat cu titlul „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, autor Laura Codruța Kövesi, conducător științific, prof. univ. dr. Viorel Pașca, susţinută la UVT în anul 2011, în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI cu nr. 2567/13.10.2016, în conformitate cu procedurile interne și cu prevederile art. 12, 13, 14 din anexa 2 a Ordinului de Ministru nr. 3482/24.03.2016. Acuzele de plagiat au fost lansate iniţial de parlamentarul Sebastian Ghiţă, fiind ulterior preluate de o organizaţie din Cluj, care a şi făcut reclamaţia oficială de plagiat.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

2 ore ago

„Politehnica Timișoara – Un pas spre viitorul tău!”, un eveniment de succes cu peste 1000 de participanţi, a ajuns la final

Emoţii, competivitate, premii şi mulţi participanţi la un eveniment de marcă organizat anual de UPT.…

3 ore ago

Horticultura continuă lucrările de întreținere în cimitirele pe care le administrează

Angajaţii societăţi Horticultura continuă lucrările de întreținere în cele două cimitire pe care le administrează,…

4 ore ago

Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, apel pentru fair play în campania electorală

Mare favorit pentru a câştiga un nou mandat de primar al comunei Şag, Flavius Alin…

4 ore ago

Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice poate fi admirată în Iulius Town

În acest final de săptămână, în Iulius Town, sunt așteptați iubitorii de satiră, care vor…

6 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 11 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 11.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

6 ore ago