Categories: Primăria Timişoara

Muzeul Revolutiei e in aer: Armata refuza spatiile de la primarie, Robu vorbeste de boicot

Degeaba s-au grăbit primăria să propună și CL să aprobe, că spațiile oferite CJ Timiș, pentru diverse asociații ale armatei, nu sunt acceptate de Ministerul Apărării Naționale! Primarul Nicolae Robu vorbește de un boicot la adresa Muzeului Revoluției și spune că alte spații mai bune nu sunt în patrimoniul municipalității.

La începutul săptămânii, CL Timișoara aproba trecerea în administrarea CJ Timiș, pentru o perioadă de 10 ani, a unor spații în care să funcționeze diverse asociații ale rezerviștilor sau ale Armatei. Este vorba despre etajele 1 și 2 de la căminul Colegiului „Mincu” de pe strada Gheorghe Lazăr, cu o suprafață de 1,422,98 mp, un spațiu de 174,35 mp, parter cu intrare din stradă, pe Bd. Dragalina 18, și un spațiu ultracentral de 23 mp, la parter, în Piața Sf. Gheorghe 4. Teoretic, acest transfer ar fi trebuit să pună punct „telenovelei” garnizoanei din Piața Libertății: CJ Timiș ar fi fost de acord cu renunțarea la clădire, care ar fi revenit Ministerului Apărării, care ar fi dat-o mai departe către Ministerul Culturii, pentru Muzeul Revoluției. Surpriză însă! Deși declara că nu știe nimic despre asta, primarul Nicolae Robu admite că MApN nu vrea spațiile! „Nu am primit o hârtie oficială. L-am rugat pe președintele CJ, Sorin Grindeanu, să-mi pună la dispoziție materialul pe vreo două pagini întocmit de echipa venită de la Craiova. Lucrurile sunt ridicole. Se spune că spațiile pe care le-a pus la dispoziție primăria nu sunt corespunzătoare. Dar spațiile actuale sunt corespunzătoare? (…) Clădirea garnizoanei e în paragină de ani de zile. Pe acești domni veniți de la Craiova nu-i deranjează că acea clădire este în paragină (…) Una dintre obiecții este că spațiile sunt la etajele 1 și 2. Dar la garnizoană unde sunt? Am dat și spații la parter (…) Primăria Timișoara nu are absolut nicio obligație să dea vreun spațiu. Conform legii, CJ trebuie să asigure spații. CJ nu are de unde să asigure și nu are nici bani să amenajeze garnizoana. Pe viitor are atâtea lucruri de făcut consiliul județean, nu să-și toace banii în amenajarea acelei clădiri pentru rezerviști și mai știu eu cine”, spune edilul.

Citește și: Muzeul Revolutiei, intre comunisti si politruci: schimb dur de replici Robu – Grindeanu

Lucrurile sunt extrem de complicate în ceea ce privește realizarea viitorului Muzeu Național al Revoluției, pentru că, afirmă Robu, alte spații disponibile în patrimoniul municipalității nu mai sunt. „În 13 decembrie expiră valabilitatea hotărârii de guvern prin care s-a trecut garnizoana în administrarea CJ Timiș. Nu avem unde să dăm alte spații mai bune. Sunt cele mai bune pe care le avem (…) Am ținut seama să fie și în zonă centrală, și în stare bună în cea mai mare parte. Acei domni care au venit nu respectă poziția ministrului Apărării, care are un acord cu Ministerul Culturii pe acest aspect. Noi nu am ținut cont de culoarea politică, pentru că, până la urmă, între CL și CJ trebuie să existe o colaborare pentru binele public. Pe acest principiu am acționat”, a mai declarat primarul. Robu e convins că în spatele acestui refuz se ascund lucruri foarte grave. „Este evident o acțiune de boicot a proiectului Muzeului Revoluției. Eu nu am spus nicio clipă – și de aceea m-a și mirat reacția – că președintele CJ este cel care boicotează. Pe anumite canale, dincolo de bunăvoința ministrului Apărării în relația cu ministrul Culturii, este vorba de niște indivizi care vor să țină tot în mână indiferent ce se întâmplă”, afirmă acesta.

Ce urmează? Foarte greu de spus, iar Muzeul Revoluției ar putea fi pus în așteptare pe o perioadă lungă. „Este momentan în aer, sub riscul să nu se mai facă. În 13 decembrie, clădirea din Piața Libertății va trece, așa cum spune hotărârea de guvern, înapoi la Ministerul Apărării, care s-a angajat că o va da Ministerul Culturii. Ministerul Culturii e undeva la limită să mai poată folosi cele trei milioane de euro. Nu primăria face muzeul. Nu e nicio temă de campanie, s-a nimerit să fie acum suprapusă tema peste campanie. La fel voi vorbi și după 11 decembrie”, afirmă Nicolae Robu. Tema Muzeului Revoluției Anticomuniste, care ar putea fi deschis în garnizoana din Piața Libertății, a revenit în actualitate în luna octombrie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

11 minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

25 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

51 de minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago