Categories: Economic

Taxa pe deseuri va intra in dezbatere publica, Retim n-o poate plati din venituri proprii

Timișorenii nu vor plăti mai mult pentru colectarea gunoiului, cel puțin nu pentru moment. Urmează o dezbatere publică, în care Retim va încerca să ofere motive serioase care să justifice majorarea de preț. De la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare o taxă pentru „deșeuri inerte”, în valoare de 80 lei /tonă, iar consilierii locali s-au declarat împotriva colectării ei de la abonați.

Retim a notificat CL Timișoara cu privire la intenția de modificare a tarifelor practicate către abonați, în sensul introducerii taxei de depozitare pentru „deșeuri inerte și periculoase”, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2017. Este vorba despre 80 lei / tonă, sumă care urmează să crească, anul viitor, la 120 lei / lună. Taxa se referă la deșeurile colectate neselectiv. Conform Retim, suma cu care ar urma să crească tariful aplicat abonaților cu 1,31 lei / abonat sau cu 11,31 lei / metru cub. Primarul Nicolae Robu s-a pronunțat împotriva solicitării Retim, ideea fiind susținută și de consilierii PSD, prin vocea lui Dan Idolu, cel puțin până la organizarea unei dezbateri publice. „Considerăm că nu este necesară această măsură de majorare a tarifelor (…) Există un contract prin care s-au angajat că nu măresc tairfele către cetățeni. La ora actuală considerăm că nu este oportună inițierea unui proiect de hotărâre pentru majorarea tarifelor, care ar putea să cadă Retim ar fi trebuit să se pregătească mai bine și să explice mai clar cetățenilor de ce este necesară această majorare”, a spus Idolu. Directorul Retim, Gheorghe Para, afirmă însă că trebuie respectată legea. „Taxa este prevăzută prin legislație și nu este o invenție sau o solicitare din partea Retim (…) Suma cu care am solicitat creșterea tarifului este legală și nu mă puteți contrazice. Retim face colectare selectivă în Timișoara și reciclează anual 4.000 de tone de deșeuri”, a afirmat Para, în plen.

Primarul Nicolae Robu spune că lucrurile vor fi clarificate după dezbaterea publică. „Eu îmi păstrez punctul de vedere, legislația prevede obligativitatea plății acestei taxe de către operator. Nu scrie niciunde că operatorul își recuperează ce plătește în plus de la abonați. O anumită logică în argumentația în acest sens există, recunoaștem, dar, din moment ce în contract nu s-a stipulat niciunde că dacă vor apărea astfel de majorări dictate de schimbări de legislație este obligatoriu să se perceapă diferența de cost de la abonați, eu consider că nu trebuie percepută de la abonați”, a declarat edilul.

În Timișoara se colectează selectiv din cantitatea de deșeuri totală aproximativ 12%. Față de nivelul național este mult, dar este puțin față de nivelul la care tindem noi.
Gheorghe Para, director Retim

Reprezentantul Retim susține că nu există motive pentru ca solicitarea societății să fie respinsă. „Stimulentul pentru cetățeni provine prin însuși tariful mic pe care l-am propus, un tarif suportabil, prin măsurile pe care le-am luat, împreună cu populația care participă la colectarea selectivă. Asta nu înseamnă că se face în tot locul corespunzător și că noi nu mai avem de făcut și alte măsuri organizatorice care să ne permită să reducem această cantitate de deșeuri. Vom veni la dezbaterea publică cu argumente care considerăm că sunt și legale, și oportune”, ne-a spus Gheorghe Para. Conform acestuia, Retim nu-și poate permite să plătească taxa din veniturile proprii. „La nivelul municipiului Timișoara, taxa este de aproximativ 650.000 lei pe lună, o sumă imposibil de suportat de Retim la ora actuală. Ar trebui s-o plătim din veniturile proprii, ceea ce nu este posibil. Noi nu realizăm acest profit și nu este corect ca tot profitul societății să fie acoperitor pentru această taxă”, conchide acesta.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

7 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

13 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

15 ore ago