Categories: Economic

Verificati-va instalatiile de incalzire cu gaz. O familie din Timis, la un pas de tragedie

Folosirea necorespunzătoare a instalaţiilor alimentate cu gaze naturale poate duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon şi chiar la decesul persoanelor afectate. Chiar în Timiş, trei membri ai unei familii au fost la un pas de moarte din această cauză.

În 2016, la nivel național, 62 de oameni au fost la un pas de moarte, iar alți 11 nu au mai putut fi salvați, din cauza utilizării unor aparate alimentate cu gaze naturale racordate necorespunzător la coșurile de evacuare a gazelor arse, neetanșe sau înfundate, precum și a folosirii aragazului ca sursă de încălzire. În Timiș, trei membri ai aceleiași familii au evitat ca prin minune o tragedie. Distribuitorul de gaze naturale Delgaz Grid (fostul E-On) recomandă luarea unor măsuri de siguranţă pentru a preveni apariţia unor asemenea probleme. Frigul din ultima lună a dus la creşterea numărului de cazuri periculoase. Mai bine de jumătate din cazurile de intoxicaţii cu monoxid de carbon din 2016 s-au petrecut în ultimele trei luni ale anului trecut, odată cu debutul sezonului rece. Tot în această perioadă au fost înregistrate 10 din cele 11 decese consemnate pe parcursul anului trecut.

Delgaz Grid atrage atenţia că aceste evenimente nefaste pot fi evitate prin luarea unor măsuri simple de siguranță la debutul sezonului rece. Astfel, pentru asigurarea unei ventilații corespunzătoare în încăperile unde funcționează aparate care sunt alimentate cu gaze naturale, sistemele de evacuare a gazelor arse trebuie să fie verificate la începutul sezonului rece, în fiecare an. Curățarea coșurilor de fum și a hornurilor trebuie să se efectueze de cel puțin două ori pe an, o dată obligatoriu înaintea venirii sezonului rece și doar de către persoane sau firme autorizate. Consumatorii trebuie să supravegheze aparatele neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă și să nu le folosească în scopul încălzirii locuinței. Pentru semnalarea unor posibile scurgeri de gaz sau a prezenţei monoxidului de carbon în interiorul locuinței, este recomandată montarea detectoarelor.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

17 minute ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

40 de minute ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

41 de minute ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

3 ore ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

20 de ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

23 de ore ago