Categories: Primăria Timişoara

Horticultura isi ia masina de mutat copaci. Pentru ca nu suntem talibani, spune Robu

Încă o promisiune că nu se vor mai tăia copaci la Timișoara. Primarul Nicolae Robu anunță că Horticultura va cumpăra o mașină de mutat arbori, cu ajutorul căreia aceștia vor putea fi „transplantați” în locuri care să nu deranjeze lucrările la infrastructură. Investiția: undeva până în 40.000 de euro.

Lucrările de infrastructură din Timișoara nu se vor mai „împiedica” în copaci, care să trebuiască să fi tăiați pentru a face loc modernizărilor. Arborii nu vor fi tăiați însă, ci se va încerca „transplantarea” lor în alte locuri. Acest lucru era posibil și până acum, datorită unui utilaj deținut de o societate care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi, însă existau restricții legate de dimensiunea copacilor. Horticultura, societate aflată în subordinea CL Timișoara, își va cumpăra propria mașină de mutat copaci. „Avem multe lucrări de modernizare și unii copaci împiedică lucrările prin modul în care sunt plantați. Încercăm să-i salvăm prin transplantare cât mai aproape de locul unde au fost inițial. Până acum am făcut lucru acesta cu un utilaj pe care îl avea o societate comercială, numai că utilajul permitea transplantarea copacilor de diametre mici. Acest utilaj pe care îl va achiziționa Horticultura permite transplantarea unor copaci de diametre mai mari, pentru că balotul acestui utilaj poate fi de 1,14 m, ceea ce înseamnă că, de regulă, diametrul trunchiului e undeva la 30-40 cm. Vom putea transplanta și copaci mai mari, înălțimea acestora putând să ajungă până la 20 metri”, a declarat, marți, primarul Nicolae Robu.

Haideți să nu fim talibani, nimeni nu are plăcerea să taie copaci pur și simplu. Cu mine ca primar întotdeauna numărul de copaci va crește enorm.
Primarul Nicolae Robu

Robu spune că nimeni nu taie arbori la întâmplare prin oraș. „Haideți să nu fim talibani, nimeni nu are plăcerea să taie copaci pur și simplu. Cu mine ca primar întotdeauna numărul de copaci va crește enorm. Acesta este realitatea, nu toate prostiile pe care le debitează unii și alții”, afirmă edilul. În ceea ce privește utilitatea unui asemenea… utilaj, apropo de numărul de arbori mutați și durata de viață a celor „transplantați”, Robu are o explicație. „S-au transplantat foarte mulți pe malul Begăi, sute numai acolo, dar și în alte locuri din oraș. Se mai întâmplă să nu supraviețuiască, este vorba despre arborii aflați într-o situație precară înainte de «transplant». Noi nu avem un diagnostic că acei câțiva care nu au supraviețuit au sucombat din cauza «transplantului». Nu suntem absurzi, ne dorim să ținem în viață cât mai multe plante”, a mai declarat primarul Timișoara. Un utilaj de genul celui vizat de Horticultura costă, conform lui Robu, între 30.000 și 40.000 de euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

România are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

O oră ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

3 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

8 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

8 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

15 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

18 ore ago