Categories: Cultura

Restauratori romani, in expozitie la Casa Artelor. Povestile lui Stefan Bals

Există oameni pentru care păstrarea trecutului, a valorilor, a locurilor și lucrurilor esențiale sunt o misiune în viață. Unul dintre aceștia a fost arhitectul Ștefan Balș, cel mai important reprezentant al şcolii româneşti de restaurare. Timp de șase decenii, Balș a readus la viață, cu mult succes, povești uitate.

Arhitectul Ştefan Balş a avut o contribuţie determinantă în domeniul teoriei şi practicii restaurării monumentelor istorice din România. Intervenţiile de restaurare coordonate de Balş s-au bazat întotdeauna pe o cunoaştere aprofundată a istoriei arhitecturii, a materialelor şi tehnicilor tradiţionale de construire, pe o consistentă documentare istorică şi arhitecturală, pe o riguroasă cercetare in situ a monumentului. Despre toate acestea veți putea afla într-o expoziție-document care îl are ca personaj central pe arhitectul Ștefan Balș. Aceasta va fi deschisă pe simezele galeriei Pygmalion, la Casa Artelor, în perioada 16 februarie – 1 martie. Vernisajul are loc joi, 16 februarie, de la ora 18, prezentarea fiind susținut de arh. Anca Filip, coordonator al proiectelor culturale în cadrul Institutului Național al Patrimoniului. Expoziția face parte din seria ciclului de proiecte culturale „Restauratori români”, finanțat de Uniunea Arhitecților din România. Ea continuă suita începută în 2016 cu Horia Teodoru și Ion D. Trajanescu.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Intervenţie de suflet a salvatorilor din Buziaş

După-amiază însorită, dar cu peripeții la o fermă de vaci din apropierea orașului Buziaș: o…

4 ore ago

Aproape o mie de locuri de muncă oferite la Bursa Locurilor de Muncă. Peste 600 de persoane au fost selectate pentru angajare

La Timișoara a avut loc, marți, o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă. Interesul…

8 ore ago

Avem și în acest an Noaptea Muzeelor, de această dată sub auspiciile protestelor salariale de la MNaB

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, participă și în acest an la…

11 ore ago

Lucrările pe Calea Stan Vidrighin intră în etapa finală/FOTO

Constructorul care se ocupă de reabilitarea Căii Stan Vidrighin intră în etapa finală a lucrărilor.…

12 ore ago

Un motociclist a fost accidentat în zona Sălii „Olimpia”

După accidentul de dimineaţă din apropierea Centurii de Sud, unde un muncitor a fost izbit…

12 ore ago