S-ar putea pune cruce, cât de curând, Aviației Utilitare, societate cu acționar unic CJ Timiș. Nu mai sunt bani de salarii, nu mai există personal și nici activitate, dar se fac comisii. Situația e gravă de ani buni, iar acum consiliul de administrație propune intrarea în lichidare voluntară! O decizie a fost momentan amânată, dar soluții clare nu există.
Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a solicitat Adunării Generale a Acționarilor de la SC Aviația Utilitară SA înființarea unei comisii care să verifice situația societății. S-au cerut bilanțurile financiare și de activitate din 2015 și 2016, precum și alte documente care să ateste veniturile. Acestea vor fi analizate și apoi prezentate în plenul CJ Timiș. „Nu-mi doresc ca Aviația Utilitară să se dizolve, cred că ar fi o decizie greșită. Cred într-o bună reorganizare, într-o reașezare serioasă a lucrurilor și într-un management mult mai performant. Aștept raportul comisiei și vom vedea exact ce este de făcut, dar sunt convins că vom găsi soluții pentru ca Aviația Utilitară să fie resuscitată”, spune Dobra.
Dincolo de aceste declarații, situația de la aeroportul Cioca este gravă de mai mulți ani. Nimeni n-a făcut nimic concret, în afară de trei expertize asupra terenului, care au avut concluzii diferite. În decembrie 2016 s-a decis că situația va fi verificată de Corpul de control al președintelui CJ. Acesta ar trebui să elucideze un mister care trenează de ceva ani: unde și cum au dispărut 2,5 hectare de la aeroportul de la Cioca. Terenul a fost măsurat în 2008, rezultând o suprafață de 33.6 hectare. La măsurătoarea din 2015, realizată de o altă firmă, aceeași suprafață este cu 2,5 hectare mai mică. S-a făcut, anul trecut, a treia expertiză, ale cărei rezultate sunt identice cu ale celei din 2015. Unde s-a „volatilizat” terenul, situat foarte convenabil la marginea Timișoarei, nu se știe oficial.
Fostul consilier județean PSD Pompiliu Stanciu, fost procuror, trecut în avocatură, este directorul Aviației Utiliare din 2015, după un concurs considerat de atunci a fi cu dedicație. „Sper ca, prin cunoștințele pe care le are, din punct de vedere juridic, să putem să aducem societatea la un nivel normal”, explica, la vremea respectivă, Titu Bojin, fostul președinte al CJ Timiș. Acesta admitea că Aviația Utilitară este într-o situație grea, dar și că nu exista un plan de redresare. „Nu avem o situație a proprietăților, nu avem o strategie de la vechiul consiliu de administrație și vechea conducere (…) Trebuie să recunoaștem că nu avem un angajament ferm pentru ceea ce vrem să facem”, spunea acesta.
Care este acum situația? O spune, negru pe alb, o adresă a Consiliului de Administrație al Aviației Utilitare.
Societatea, în prezent, nu mai dispune de fonduri bănești în vederea achitării salariilor (…) Aeronavele AN 2 din dotarea societății nu mai sunt disponibile, întrucât a expirat resursa elicilor, iar societatea nu dispune de surse financiare în vederea prelungirii acestora, procedura de reînnoire fiind costisitoare și de durată, ea făcându-se în afara țării (…) Societatea duce o lipsă acută de personal specializat (personal navigant și tehnic), fapt ce duce la imposibilitatea desfășurării activității principale autorizate, aducătoare de venituri (…) În urma actului de control al Curții de Conturi nr. 872/19.12.2016 rezultă foarte clar că sunt o serie de impedimente în vederea continuării activității societății, iar planul de măsuri va fi unul greoi, chiar imposibil de realizat, prin lipsa acută de personal și nedefinirea situației patrimoniale asupra terenului și clădirilor (…) Practic, în momentul de față, societatea este în imposibilitate totală de a desfășura a activitate și este doar generatoare de cheltuieli, fără a deține mijloace bănești pentru achitarea acestor cheltuieli. CA a hotărât intrarea societății în lichidare voluntară, începând cu data de 1 februarie 2017.
Cristian Cărăgui, Alexandru Popovici, Laurențiu Grădinariu, Gheorghe Tătar și Pompiliu Stanciu, membrii consiliului de administrație de la Aviatia Utilitara
O reacție a venit și din partea consilierului județean Marian-Constantin Vasile (PNL). Acesta a adus în discuție de mai multe ori, în plenul CJ, situația de la Cioca, dar răspunsurile au fost, de fiecare dată, mai degrabă în doi peri. „Mi-e greu să înțeleg de ce s-a ajuns în această situație și de ce nu au fost adoptate la timp soluțiile necesare. În 2016 am atras atenția de mai multe ori asupra problemelor de la această societate: neplata salariilor, cheltuirea nefondată a unor sume de bani, lipsa clienților și dezorganizarea internă. Am solicitat un raport defalcat al cheltuielilor și, drept răspuns, mi-a fost trimisă o hârtie neasumată și nedatată. Am cerut și întocmirea unui plan de afaceri și a unui plan de promovare, dar nu am primit decât un set de hârtii care indica doar demararea procedurilor de elaborare a acestor documente”, spune liberalul.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…