Consilierii locali vor vota, în viitorul plen, bugetul de venituri și cheltuieli al Colterm, în care este previzionat, pentru anul în curs, un profit de 1,17 milioane de lei. Pe de altă parte, subvențiile de la bugetul local vor depăși 45,2 milioane de lei, iar prețul de facturare al gigacaloriei este de 242 lei.
Conform proiectului publicat pe site-ul PMT, Colterm va avea, la finele anului 2017, un profit de 1,17 milioane de lei. Veniturile companiei vor fi de 125,2 milioane lei, din care „din energie electrică – 5,8 milioane lei, din energie termică – 113,4 milioane lei şi din alte activităţi (vânzări de fier vechi, tarife pentru serviciile conexe, lucrări în regie proprie, venituri financiare şi altele) – 6,0 milioane lei”. Se estimează că vor fi cheltuite 319.910 tone de cărbune și 41,6 milioane metri cubi de gaz, care vor costa 82 de milioane de lei. Salariile angajaților Colterm înseamnă, la rândul lor, 35,51 milioane de lei. Subvențiile de la bugetul local, pentru acoperirea diferența dintre prețul de producție și cel de facturare către consumatorii casnici, sunt estimate la 45,254 milioane de lei, sumă care include TVA.
Bugetul de venituri și cheltuieli al Colterm este fundamentat pe un preț de producție al gigacaloriei de 374,26 lei/Gcal, inclusiv TVA, respectiv un preț de facturare către populaţie de 242,00 lei/Gcal, cu tot cu TVA. Șefii companiei de termoficare mizează pe vânzarea a 509.281 Gcal și a 30.900 MWh energie electrică. „Nu sunt menționate în bugetul de venituri și cheltuieli pierderile induse (conform principiului prudenței), în valoare de 34,38 milioane lei, prevăzute în HCL 473/06.11.2015 (27,04 milioane lei) și HCL 125/18.10.2016 (7,34 milioane lei)”, mai scrie în proiectul care va fi propus consilierilor locali. În noiembrie 2016, CL Timișoara a votat, în unanimitate, o majorare de capital la Colterm, în sumă totală de 83.9 milioane de lei. „Colterm are acum o situație economică mai bună decât oricând, prin corecta înțelegere a lucrurilor de către guvernele care au fost din 2012 încoace, care au corectat ce nu s-a făcut anterior în privinta compensării pierderilor induse prin neacordarea la timp a subvențiilor (…) Nu putem să viabilizăm economic Colterm, dacă nu facem o majorare de capital exact așa cum ar fi făcut un proprietar privat al acestei companii (…) Societatea Colterm poate deveni viabilă dacă i se face o injecție de capital, banii urmând să fie folosiți pentru buna funcționare a companiei”, declara Nicolae Robu. Colterm, care are conturile blocate încă de la finele anului trecut, mai trebuie să prezinte și un plan de redresare a societății.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…