Avem o Capitală Europeană a Culturii, ce facem cu ea? Este întrebarea la care au încercat să răspundă reprezentanți ai autorităților locale și specialiști în turism. Dezbaterea „Timișoara, destinație turistică 2021” a fost, speră cei de la Clusterul de Turism Banat, primul pas pentru transformarea reală a orașului de pe Bega.
Acum jumătate de an, Timișoara a câștigat mult râvnitul titlu de Capitală Europeană a Culturii 2021. Dincolo de programe și proiecte care urmează să fie dezvoltate până atunci, un lucru a fost clar de la bun început pentru toată lumea: orașul de pe Bega va atrage un număr tot mai mare de turiști. Întrebarea este cât de pregătită este Timișoara pentru asta. La Târgul de Turism „Vacanța”, deschis până duminică, a fost programată prima dezbatere serioasă pe această temă. Aceasta a fost organizată de Clusterul pentru Turism Banat, sub forma unei dezbateri interactive la care au fost invitați specialiști din industria ospitalității și a turismului, dar și reprezentanți ai Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Primăriei Timișoara, Consiliului Județean Timiș, ADR Vest și Polului de Creştere Timişoara.
„Trebuie să ne apucăm de treabă. În momentul de față, la Timișoara vin în general turiști pentru business, iar numărul de înnoptări este încă destul de mic. Hotelurile sunt pline, dar sunt pline doar de luni până vineri, în perioada în care se face business, iar gradul de umplere a hotelurile scade foarte mult în weekend. Trebuie să facem cumva ca măcar turiștii care vin pentru afaceri la Timișoara să mai rămână puțin, poate să-și aducă și însoțitori. Vine o persoană pentru business, dar să mai vină o persoană pe lângă ea, care să facă turism. Încercăm să trecem de la partea aceasta de «meetings» and «congress» la partea de «leisure», la turismul de plăcere”, explică Gabriela Petcana, managerul Agenției Ultramarin, moderatorul dezbaterii și, totodată, președintele Clustur Banat. Unul din punctele de plecare trebuie să fie strategia culturală adoptată, încă din 2014, de Primăria Timișoara. „Există măsuri concrete acolo, dar trebuie să ne concentrăm mai mult acum, pentru că avem și acest titlu de Capitală Europeană a Culturii, care va atrage turiști. Atâta timp cât ai foarte multe evenimente culturale care să însuflețească orașul, nu doar patrimoniu, sigur vor veni mai mulți turiști”, mai spune Petcana. Idei și sugestii au fost multe, toate au fost puse efectiv pe hârtie și urmează să fie discutate pas cu pas. S-a stabilit că, de acum încolo, vor avea loc întâlniri lunare ale unui grup de lucru, prima fiind programată în aprilie.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…