Garnizoana, ceruta de la MApN, pentru Biblioteca Judeteana. Muzeul Revolutiei, tot in ceata

Garnizoana din Piața Libertății ar putea ajunge din nou, de la Ministerul Apărării Naționale, la Consiliul Județean Timiș. Solicitarea va fi votată în viitorul plen, iar CJ vrea să mute acolo Biblioteca Județeană Timiș. Proiectul Muzeului Revoluției, prevăzut de Ministerul Culturii, rămâne tot neclar.

Garnizoana din Piața Libertății a fost transferată de Ministerul Apărării Naționale către CJ Timiș în toamna lui 2015. Fără ca acolo să se întâmple, practic, nimic, clădirea a revenit la MApN în decembrie 2016, nu înainte însă de a fi în centrul unei întregi dispute legate de transformarea ei în Muzeul Revoluției Române. Pentru asta, garnizoana ar fi trebuit să ajungă la Ministerul Culturii, însă ar fi fost obligatoriu ca autoritățile din Timiș să asigure niște spații pentru MApN. Situația n-a putut fi clarificată în timp util, așa că imobilul este la Apărare, instituție care oricum n-a investit un leu în întreținerea lui. Acum, CJ Timiș o va cere înapoi. Se va întâmpla chiar luni, în viitorul plen, când pe ordinea de zi se află un proiect care prevede o astfel de solicitare. „Prin hotărârea de guvern anterioară, consiliul județean a primit garnizoana pentru numai un an, un termen mult prea scurt pentru a putea pune în aplicare viziunea noastră pentru acest spațiu. O vom cere pe cinci ani, vrem să mutăm aici Biblioteca Județeană, o parte din spații urmând să revină unor structuri ale Armatei”, a spus, pentru deBanat.ro, Călin Dobra, președintele CJ.

„Nu există o problemă din punctul de vedere al Ministerului Apărării de a retransmite această clădire către autoritățile publice locale. Înțeleg că au fost niste discuții cu Ministerul Apărării în ultimele săptămâni. În Timișoara este nevoie de un muzeu al Revoluției, este un moment care ne-a marcat viața. Aștept, dincolo de vorbe, să se întâmple niște lucruri. Pașii următorii, că va fi acolo Muzeul Revoluției, că va fi în altă parte, că va veni CJ Timiș cu un alt proiect, e treaba autorităților publice locale. De exemplu, nu mă interesează, ca și timișorean, unde este sala de sport. Văd că pe alții i-a interesat. Mă interesează să existe sala de sport, fie e că e la CJ, fie că e la primărie. E prea puțin important că e la CJ sau la primărie această locație, important este să se facă un proiect și să existe. Nu e ceva care să fie decisiv că e la CJ sau la primărie, ne interesează să fie (…) Important e, în acest transfer, ca proiectul final să fie unul care să vină în ajutor, pentru că altfel va rămâne cum e acum”, a declarat, sâmbătă, la Timișoara, premierul Sorin Grindeanu.

Expertiza făcută de CJ a arătat că pentru lucrările de consolidare și amenajare a vechii garnizoane. este nevoie de o sumă de aproximativ 10 milioane de lei. Mai trebuie spus că în bugetul Ministerului Culturii pe 2017 se regăsesc și două referiri la garnizoană, respectiv Muzeul Revoluției. „În cadrul Proiectului F/P 1572 (2006) privind finalizarea construcției, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România, UMP are în vedere transferul clădirii fostei garnizoane militare din centrul Timișoarei din patrimoniul MApN în cel al Ministerului Culturii si Identității Naționale și realizarea temei de proiectare pentru viitorul muzeu dedicat Revoluției din 1989/strong”, scrie la pagina 17 a documentului. De asemenea, la capitolul „Politica în domeniul investițiilor publice”, la pagina 27, scrie că „în cadrul celor două programe cu finanțare externă rambursabilă (BDCE), Unitatea de Management al Proiectului își propune (…) contractarea și demararea investițiilor la (…) Muzeul Național al Revoluției din România”.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

2 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

2 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

3 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

3 ore ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

4 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

16 ore ago