Categories: Primăria Timişoara

Horticultura a numarat: pe hartie, a plantat peste 560.000 de plante si arbori și a taiat 518 copaci

Aveți îndoieli asupra faptului că în Timșioara se mai și plantează, nu doar se taie? Dovada, cel puțin pe hârtie, e raportul de activitate al Horticultura SA, care detaliază cam ce au făcut cei peste 200 angajați. Printre altele, au „mușuroit” trandafiri, au prășit, au greblat și au stropit cu autocisterna preț de aproape 3.000 de ore.

Horticultura SA are trei secții: Horticolă, Spații Verzi și Pepiniera de pe Calea Urseni, cu un total de 204 angajați. Societatea are în întreținere, de la Primăria Timișoara, parcurile, scuarurile, spațiile verzi ṣi sistemele de irigare din centrul orașului. Conform raportului de activitate al firmei, anul trecut s-au plantat, din producție proprie, 6.590 de arbori, conifere și arbuști. Au fost plantați și 3.644 trandafiri și 4.374 mușcate, dar și exact 547.056 plante anuale, bienale, floricole și bulboase. S-au cumpărat 107 coșuri de gunoi, 75 de jardiniere, 5 foișoare și 5 hamace, 160 de bănci, 20 echipamente pentru fitness și o pergolă, precum și „îngrăşăminte complexe cu microelemente, erbicide, folie antirădăcinare, gazon, pământ vegetal, sârmă zincată, scoarţă decor”, fiind reparate, de asemenea, 32 coșuri de gunoi și 45 de bănci.

Angajații Horticultura au săpat peste 7.500 de gropi pentru arbori, arbuşti, conifere și trandafiri și au făcut tăieri de corecție la fix 13.001 arbori și arbuști. În plus, au dezgropat 27.521 trandafiri și au „mușuroit” aproape 29.000 trandafiri pitici și urcători. S-a cosit mecanic pe aproape 120.00 ari și s-a plivit gazonul pe 553 ari. Confrom raportului de activitate al Horticultura, anul trecut au fost doborâți 518 arbori. S-a mai dat cu grebla pe 32.726 ari de peluză și s-au curățat de zăpadă (!! – n.r.) peste 112.000 de metri pătrați de alei. Utilajele deținute de societatea floricolă a primăriei au muncit la greu: conform șefilor, tocătorul de crengi a funcționat peste 1.300 de ore, în timp ce frezele de zăpadă au adunat 11 ore de muncă. Recordul îl dețin însă autocisternele cu care s-au udat „suprafeţele gazonate, rabatele de flori şi a trandafiri, arbori, conifere şi arbuşti”, care au prestat în câmpul muncii fix 2.899 ore. Totalul general al activităților desfășurate de Horticultura a adus în conturile societății 12,59 milioane de lei, sumă care include TVA.

Ce-și propune firma pentru 2017? Desigur, plantări masive: arbuṣti – 54.000 bucăți, arbori – 2.000 bucăți, trandafiri – 10.000 bucăți, bucconifere – 1.500 bucăți, dar și „reamenajarea şi modernizarea parcurilor, scuarurilor şi spaţiilor verzi din zona centrală a municipiului Timişoara”. De asemenea, în principalele intersecții ar urma să fie plantate „specii noi de arbuşti, conifere cu valoare ornamentală de talie joasă şi rezistenţă mărită la noxe”. Vor fi făcute plantări în Piaţa Consiliul Europei, pe Bd. Circumvalaţiunii, str. C. D. Loga, Bd. Take Ionescu și Parc ILSA. Alte planuri includ „plantarea de material dendrologic în containere pentru a permite plantarea în orice anotimp al anului la locul definitiv, cât şi amplasarea lor în locuri amenajate şi suprafeţe pavate din oraş”. Altfel spus, copacii la ghiveci vor putea fi văzuți din ce în ce mai des pe străzile Timișoarei. Nu vor lipsi operațiunile de „extragere a arborilor bătrâni, bolnavi şi plini de scorburi din parcuri, aliniamente stradale, scuaruri spaţii verzi ce prezintă pericol pentru cetăţeni şi traficul rutier şi replantarea altor arbori”. Nici din acest raport de activitate prezentat consilierilor locali nu rezultă care este valoarea pierderilor sau dacă societatea este pe profit.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

14 minute ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

46 de minute ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

O oră ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

3 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

5 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

5 ore ago