Categories: Social

Puhoi de ape si mii de sinistrati in Timis, se cere ajutor international. Test pentru autoritati / FOTO

Desfăşurare de forţe impresionantă: Timișoara este, până duminică, gazda unui exerciţiu internaţional de intervenţie în caz de inundaţii. Scenariul este catastrofal: Timișul este lovit de cele mai grave inundații din ultimii 20 de ani și se solicită ajutor internațional.

Conform scenariului, între 9 și 12 martie, din cauza precipitațiilor abundente, apele râurilor Timiș și Bega au ieșit din matcă și au inundat 20 de localități din Timiș. Uzina de apă din Lugoj va fi afectată, la fel ca mai multe imobile din zona Uzinei de Apă de la Timișoara. Debitul uriaș al Begăi pune în pericol si alimentarea cu apa potabilă a Timișoarei, fiind afectate și 32 de fântâni publice din Lugoj și 36 din Timișoara. Urmează să fie amenajate cinci tabere de sinistrati, ultima dintre ele la Giarmata, care ar putea găzdui 2.500 de oameni. Se solicită ajutor internațional și urmează o intervenție de amploare. Au fost afectate, de asemenea, mai multe diguri, ceea ce ar putea duce la un nou val de inundații.

La acest exercițiu participă instructori de specialitate din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă a Uniunii Europene, un modul de pompare de mare capacitate din Austria, un modul de purificare a apei din Germania, un modul de prelevare, detecție si protectie Chimică Biologică Radiologică și Nucleară din Franța, o echipă de suport tehnic din Germania, dar și un modul de pompare din cadrul ISU Timiș, aflat în proces de acreditare. De asemenea, o echipă de experți din Franța, Polonia, Norvegia, Olanda și Danemarca va facilita acordarea asistenței internaționale, va evalua situația, va sprijini instituțiile locale și va coordona colaborarea cu echipajele internaționale în gestionarea situației. În exercițiu vor fi implicate, de asemenea, Jandarmeria, Poliţia, Crucea Roşie, o parte din Consiliul Judeţean Timiş, Aeroportul Timişoara, Aquatim etc.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago