În următorul plen al CL Timișoara, consilierii locali sunt invitați să aprobe acordarea a două noi titluri de cetățean de onoare al orașului. Ele ar urma să fie decernate omului de litere Maria Pongracz Popescu și căpitanului în rezervă Ilie-Adrian Barbu.
Maria Pongracz Popescu, prozator, publicist, traducător și istoric literar, a fost propusă pentru a intra în rândul cetățenilor de onoare ai Timișoarei de Cornel Ungureanu, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România. Născută în 1941, Maria Pongracz Popescu este doctor în istoria presei și, de-a lungul vremii, a lucrat la mai multe ziare timișorene și a fost redactor de carte. A primit mai multe premii literare, fiind răsplătită și cu ordinul național „Pentru merit” în rang de cavaler (2002). „În ultimii 50 de ani, doamna Maria Pongracz Popescu a avut, prin operele ei, o contribuție deosebit de importantă la definirea personalității culturale a orașului nostru. Cărțile domniei sale de proză, numeroasele traduceri, edițiile realizate din mari scriitori clasici și contemporani o definesc pe Maria Pongracz Popescu ca un cărturar esențial în viața culturală a Banatului și a Europei Centrale. Rolul ei în înțelegerea scriitorilor români, maghiari, germani și sârbi a însemnat mult pentru echilibrul valorilor în literatura noastră (…) Având în vedere toate elementele enumerate mai-sus, propunem: acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara doamnei Maria Pongracz Popescu, cărturar esențial în viața culturală a Banatului și a Europei Centrale”, scrie în referatul proiectului de hotărâre.
Căpitanul (rez.) Ilie-Adrian Barbu are 38 de ani și este absolvent al Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor a Universității de Vest și a luat parte în teatrul de operațiuni din Irak, alături de Batalionul 32 Infanterie „Mircea” Timișoara, unitate de elită a Armatei României. În septembrie 2007, în timpul executării unei misiuni de patrulare în apropierea bazei Tallil din Irak, unul dintre cele trei autovehicule blindate în care se aflau soldații români a luat foc, ca urmare a unei deflagrației unui dispozitiv explozibil improvizat. Un militar a murit, iar alți patru au fost grav răniți, printre ei aflându-se și căpitanul (rez.) Ilie-Adrian Barbu. „Deși aproape tot corpul îi era afectat de flăcări, Adrian a ajutat la evacuarea unui alt camarad, salvându-i, practic, viața. Ca urmare a deflagrației, căpitanul (rez.) Ilie-Adrian Barbu a suferit arsuri multiple pe 50% din suprafața corpului, edem laringo-traheo-bronșic post combustie, fiind încadrat în gradul III de invaliditate. Pentru curajul său, Ministerul Apărării Naționale i-a oferit Emblema de Onoare a Armatei Române, Medalia Națională «Serviciul Credincios» în clasa a II-a, cu însemne pentru război, Insigna «Participant la misiuni în străinătate», cu simbol pentru a doua misiune, Emblema de Merit «În Slujba Păcii», clasa a III-a, și titlul onorific de «Militar Veteran»”, se arată în referatul proiectului.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…